Mit hoz a debrecenieknek a Jézuska? És mi van emögött a mondat mögött? – videóval

A karácsony volt a téma a Debreceni Televízió Esti Közelkép című műsorának szerdai adásában, melynek Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke volt a vendég.

A kis Jézus megszületett - betlehem a Szent Anna Székesegyházban

A kis Jézus megszületett – betlehem a Szent Anna Székesegyházban

Az ajándékok után rohangálva mennyire érzi a mai ember, hogy miről szól valójában a karácsony? – ez volt a műsor első felvetése.

Palánki Ferenc

Palánki Ferenc

Palánki Ferenc úgy véli, ajándékot azért adunk, mert szeretnénk a szeretetünket kifejezni. „Én azonban azt gondolom, hogy a jóra, az ünnepre valami jóval kellene felkészülni, s hát az áruházi lökdösődés nem éppen ez a dolog. Szűz Máriáról olvassuk az evangéliumban, hogy amikor megtudta az angyaltól, hogy gyermeket fogan, azt is megtudta, hogy idős rokonánál, Keresztelő Jánosnál is gyermekáldás előtt állnak, hogy jót cselekedjen, elment meglátogatni rokonát. Ők megtapasztalták ennek a találkozásnak az örömét, és ő jó tett azért, hogy jóval készüljön erre a nagy ünnepre, amikor az Isten meglátogatja az emberiséget. Nekünk is ezt a jót kellene gyakorolni” – hallhattuk a katolikus püspököt.

Fekete Károly református püspök úgy véli, egyre inkább egy napra koncentráljuk azt az időszakot, amikor ajándékot adunk, így ez egy pótcselekvéssé válik. „Isten ajándéka sem egy estére született meg az első karácsonyon, hanem ő ezt folyamatosan adja. A keresztyénség üzenete az, hogy azért emlékezünk minden karácsonyon erre a pillanatára, mert folyamatosan velünk van az, akinek az egyik neve, méltóságjelzője Immánuel, velünk az Isten” – véli Fekete Károly. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy nem becsüli le az ajándékot, ajándékozást.

Palánki Ferenc szerint rá kellene döbbennünk, mekkora nagy utat tett meg az Isten, hogy kicsi gyermek legyen, nekünk meg milyen rövid utat kellene megtennünk, hogy vele találkozzunk. Úgy véli, karácsonykor az lenne a legfontosabb, hogy „a szeretet forrására, magára az Istenre figyeljünk!”

Fekete Károly

Fekete Károly

Fekete Károly arról is beszélt, hogy a keresztények karácsonykor Jézus születésére emlékezve nem a gyermek Krisztust, hanem a megtartó, hatalma teljében lévő Jézust ünnepeljük.

Palánki Ferenc úgy véli, sokan vannak, akik úgy gondolják, a vallást a zsebben lehet hordani, s ha hirtelen szükség van rá, elő lehet venni egy „Istenem, segíts!” vagy „ezt hozta ajándékba a Jézuska” erejéig. Ez utóbbi szerinte ugyan „egy szép kedveskedés, csak figyeljünk oda, hogy mi van mögötte. Például az is, hogy Jézus alázatosan, kicsiny gyermekként jött közénk, hogy ne féljen az ember az Istentől. Hogy ne attól féljen, hogy meg akar büntetni engem, hanem csodálkozzon rá irgalmasságára, nagyszerűségére, s hogy várja, hogy válaszoljunk erre a szeretetre.”

„Azért itt nagy titokról van szó” – tette hozzá Fekete Károly, aki úgy véli, a karácsonyi csoda megfejthetetlensége átszüremlik a mai karácsonyi ünneplésekbe, a becsomagolt ajándékokba, a meglepetésekbe.

A karácsonyi ünnepi alkalmak kapcsán a püspökök úgy látják, ilyenkor sokan azok közül is elmennek a templomokba, akik egyébként nem járnak misékre, istentiszteletekre. Kihívás, hogy a szószékről úgy szóljon, aki igét hirdet, misét tart, hogy ők is és a mélyen hívők is megtalálják az üzenetben azt, ami feltölti lelküket. Úgy vélik, ilyenkor nem az a pap feladata, hogy korholja azokat, akik egyébként nem járnak a templomokba, hanem hogy fejezzék ki, mennyire jó, hogy most eljöttek.

A műsorban szó esett arról, hogy az ünnepi időszakban az egyházi és civil szervezetek adománygyűjtési akciói is nagyon sikeresek, az év más időszakaiban viszont kevésbé adakozó kedvűek az emberek. A püspökök arra figyelmeztettek, hogy a nélkülözők nem csak ilyenkor szorulnak rá a segítségre, az egyházi szervezetek ezért egész évben próbálnak értük tenni, sokszor emberfeletti erővel.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg:

DehirEsti Közelkép 2015-12-23