Minden eddiginél nagyobb készültség lesz szilveszterkor Berlinben

A német főváros rendőrségének szándéka szerint a terrorveszély ellenére az idei lesz a legbiztonságosabb szilveszter – írta kedden a Der Tagesspiegel című berlini lap, amely szerint most először nem csak a rendre egymillió fő körüli nagyságú tömeget vonzó mulatság helyszínét veszik körbe kerítéssel, hanem egy második kerítéssel lezárják az egész környéket, majdnem a teljes kormányzati negyedet is.

A másik fő szigorítás, hogy a rendezvény helyszínére semmilyen nagyobb táskát nem lehet bevinni. Palackot, esernyőt, veszélyes eszközöket eddig sem engedtek be, most viszont már hátizsákkal sem lehet majd bemenni. A berlini rendőrség ezt már karácsony óta hirdeti minden lehetséges fórumon – például a Facebookon és a Twitteren -, a kormányzati negyed lezárásáról viszont csak egy hétfőn kiadott térképvázlat tájékoztat.

Egy rendőrségi szóvivő a Der Tagesspiegelnek elmondta, hogy a második kerítést csak akkor “aktiválják”, ha a rendezvényhelyszín megtelik. Az utóbbi években ez már 22 óra körül megtörtént, és többször előfordult, hogy kinn rekedt emberek a kordont lebontva csatlakoztak a mulatsághoz. A második, külső kerítés főleg ezt hivatott megelőzni a szóvivő tájékoztatása szerint.

A terrorveszély esetleges növekedéséről nem nyilatkoznak a berlini rendőrségnél. Nem kommentálták a bécsi hatóságok múlt szombati közlését sem, miszerint fokozzák a biztonsági intézkedéseket, mert hírszerzési értesülések szerint a karácsony és az újév között terroristák támadásokra készülhetnek az osztrák fővárosban és más európai nagyvárosokban.

Ugyanakkor Németországban már a novemberi párizsi terrortámadások után fokozták a rendőri jelenlétet, így például a nagyobb pályaudvarokon és a repülőtereken golyóálló mellénnyel felszerelt, géppisztolyos rendőrök járőröznek.

Berlinben a világ legnagyobb szilveszteri bulijaként is emlegetett rendezvény helyszíne a Június 17. sugárút egy két kilométer hosszú szakasza a Brandenburgi kapu és Tiergarten parkban álló Győzelmi oszlop között. A “tánctér” mellett vannak még külön a december 29-től 31-ig legálisan árusítható tűzijátékok, minirakéták felengedésére kijelölt övezetek is. A területen 900 rendőr teljesít majd szolgálatot, a bejáratoknál pedig 600 biztonsági őr vizsgálja át az érkező vendégek ruházatát.

Az úgynevezett második pirotechnikai osztályba tartozó eszközöket, vagyis szilveszteri tűzijátékokat és petárdákat elvileg csak szilveszterkor 18 órától újév reggeléig, 6 óráig lehet működésbe hozni, de a szabály megszegését nem nagyon büntetik, így már kedden is robbanásoktól hangos a berlini belváros és sok más német település.

A hatóságok inkább az engedélyezettnél nagyobb robbanóanyag-tartalmú – rendszerint Lengyelországból csempészett és “lengyel petárdának” is nevezett – eszközök használatát próbálja visszaszorítani egyebek között fokozott határellenőrzéssel és az illegális eszközök veszélyességéről szóló ismeretek terjesztésével. “El a kezekkel (a tiltott szilveszteri petárdáktól), különben leszakadnak az ujjak” – figyelmeztetett a berlini rendőrség.

Sok kórház sürgősségi osztályán és a tűzoltóságon megerősített ügyeletet tartanak, és vannak szervezetek, amelyek a károk megelőzésére törekednek. Így több berlini kerületben az év utolsó napjain nem kell fizetni a parkolásért, mert korábban gyakran előfordult, hogy petárdát robbantottak parkolóórákban, amelyek javítása nagyobb költség, mint a bevételkiesés, ezért inkább lezárják a parkolóórákat.