Minden, amit a nemezről és a nemezelésről tudni szeretnénk

A nemez talán a világ legkevésbé ismert kelméje, miközben a legősibb anyagok egyikéről van szó. Az állati szőröket összekuszálva azok egymásba kapaszkodnak, és így egy erős, tartós, jó szigetelő anyag jön létre. A nemez első nyomait a közel-keleti és a közép-ázsiai pásztornépek között találjuk, innen jutott el a Föld minden tájára. Később, amikor új szövetek váltották fel, a nemezkészítés hagyományait Közép-Ázsiában, Kis-Ázsiában, Észak-Indiában, Közép- és Észak-Európában élők őrizték meg, ám néhány évtizeddel ezelőtt kézműveseknek, képzőművészeknek és divattervezőknek köszönhetően világszerte újjászületett ez a mesterség.

A nemeznek ma is helye van az életünkben

A nemeznek ma is helye van az életünkben

A Közép-Ázsiában és Közép-Európában élő vándor népek az ókortól kezdve nemezzel borították hordozható hajlékukat, a nemezsátrat, a lakhely berendezésének nagy részét is ebből készítették. E sokoldalú anyag a vándorló, nagyállattartó életmód fontos része volt. Viszonylag rövid idő alatt elkészíthető, nem igényel különleges eszközöket, szél, eső és hó ellen kiváló menedéket nyújtó szállás készíthető belőle.
A nemez kiváló szigetelő és kellemes tapintású, természetes anyagának köszönhetően a 20. század végétől újra fontos szerepet kapott a lakáskultúrában is.

Hogy mi mindenre lehet használni a nemezt a ház körül, otthonunkban, az kiderül a Hajlék – Nemez a lakáskultúrában című kiállításon, melyet Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet mb. főigazgatója nyit meg a a Kovács Máté Városi Művelődési Központban (Hajdúszoboszló, Szilfákalja 2.) február 12-én, pénteken 17 órakor. Az eseményen közreműködnek a BSZC Népi Kézműves Szakiskola (Nádudvar) táncosai és a Kökörcsin együttes. A megnyitó után a szervezők táncházba várják a vendégeket.

A kiállított tárgyak alkotói: Árvai Anikó, Balla Gemma, Barcsay Andrea, Bőczy Boglárka, Dobinszki Csilla, Grezsa Erzsébet, Halmai Edina, Hegyaljai Tünde, Illésházy Katalin, Jaskó Boró, Katona Anikó, Kovács Gabriella, Mihály Eszter, Nagy Mari, Németh Bea, Nitschmann Corinna, Ősz Kriszta, Pál Tünde, Papp Anita, Papp Emese, Pavluskáné Sulyok Júlia, Perecz Patrícia, Pozsonyi Nóra, Rákóczi Virág, Sajtos Szilvia, Szakady Kincső, Tóth Lívia, Turba Bea, Türk Annamária, Ujszászi Ella, Vargha Katalin, Vetró Mihály, Vidák István, valamint a BSZC Népi Kézműves Szakiskola (Nádudvar) nemezes műhelye. A kiállításon látható fabútorokat a szakiskola faragóműhelyének diákjai készítették. A kiállítás nyitva március 7-ig, hétfőtől szombatig 8–18, vasárnap 9–12 óráig.

A kiállítás megnyitóját követő héten, február 19-én, pénteken 17 órától ugyanitt a könyvtárban szintén a nemez került a középppontba: Vetró Mihály, a kiváló hajdúszoboszlói nemezműves alkotó mutatja be Nemez – A teremtő kelme című könyvét.