Milyennek látják Lúdas Matyit a debreceni iskolások?

Fazekas Mihály 250. születési évfordulóján rajzpályázatot hirdet a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elek fiókkönyvtára. A felhívásra bármilyen általános iskolás gyerek nyújthat be alkotást, melynek kitétele, hogy a (háromszorosan) igazságot szolgáltató Lúdas Matyi történetét kell ábrázolni – A4-es méretben.

Az elkészült remekműveket a szervező fiókkönyvtárba kell eljuttatni, melynek címe: 4024 Debrecen, Piac utca 68. A pályázat beküldési határideje március 31., eredményhirdetés pedig a Költészet Napján, azaz április 11-én lesz majd. A szervezők ígérete szerint a díjazott rajzokat kiállítás formájában tárják majd a nagyközönség elé.

Csak emlékeztetőül: Fazekas Mihály városunkban született 1766. január 6-án, és itt is halt meg 1828. február 23-án, hatvankét éves korában. A Református Kollégium hallgatója volt, majd a seregben szolgált, ahol hadnagyi rangot ért el. A francia háborúban főhadnagy vált belőle, de lemondott tisztségéről, és hazatért Debrecenbe, szülővárosába. Itt írta meg a pályázat témájául is szolgáló Lúdas Matyinak első változatát. Más szálakon is kötődik a cívisvároshoz: a leégett Nagytemplom újjáépítésének irányítója volt. Gyakran vendégeskedett nála Csokonai Vitéz Mihály, de Kazinczyval is közeli viszonyt ápolt. 1819-től haláláig szerkesztette a Debreceni Magyar Kalendáriumot.