Migránsok százai csaptak össze a francia rendőrökkel

Több száz migráns csapott össze a francia rendőrség erőivel az észak-franciaországi calais-i menekülttáborban szerda este, a hatóságok könnygázt vetetettek be tömegoszlatásra – tudósított csütörtökön egy francia hírügynökség munkatársa a helyszínről.

Mintegy 300 menekült tett kísérletet arra, hogy égő szeméttel és gallyakkal megállítsa a forgalmat a menekülttábor melletti úton, amely a calais-i kikötőhöz vezet. A menekültek sátortábora felett sűrű füst terjengett, amikor a hatóságok feloszlatták a migránsok tüntetését a késő esti órákban.

A megyei prefektúra korábban ultimátumot intézett a tábor lakóihoz, hogy ürítsenek ki egy 100 méter széles területet a szóban forgó út mellett. A hatóságok szerint a sátortábor túl közel helyezkedik el az úthoz, a forgalom és a menekültek biztonsága érdekében pedig szükséges a terület megtisztítása a sátraktól. Az ultimátum szerda délután járt le.

A migránsok folyamatosan azzal próbálkoznak, hogy az úton haladó járművekre felkapaszkodva jussanak el Nagy-Britanniába a Csatorna-alagúton keresztül.

A 100 méteres szakasz nagy részét szerda délutánra kiürítették – közölte az AFP tudósítója, aki hozzáfűzte, hogy csak elvétve maradtak vissza elhagyatott sátrak és viskók.

Calais mellett szánalmas körülmények között mintegy 4000 menekült él kitéve az időjárás viszontagságainak. A francia hatóságok a múlt hét elején nyitották meg az első lakókonténereket, abból a 125-ből, amely csak mintegy 1500 menekültnek biztosíthat szállást.