Migránsok ellen tüntettek Szlovéniában

A szlovéniai Kidricevóban tüntettek egy négyezer fő befogadására alkalmas befogadóközpont létesítése ellen pénteken. Több száz ember tiltakozott a Maribortól délre fekvő településen.

A központban olyan migránsok lakhatnának, akiket Ausztria és Németország küld vissza azután, hogy a két ország nem ad nekik menedékjogot.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára éppen megbeszélést folytatott a helyi képviselőkkel, amikor a tüntetők a járási közigazgatás épülete elé vonultak. A demonstrálók „Nem akarunk migránsokat” és „A migránsokat vigyétek Ljubljanába” feliratú transzparenseket tartottak.

Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy még nem döntöttek a befogadóközpont megépítéséről, és továbbra is folytatják a tárgyalásokat.

Hasonló tüntetések voltak Brezicén is, ahol nem hivatalos információk szerint szintén befogadóközpont épül. Szlovéniában attól tartanak, hogy Ausztria és Németország határait lezárják, Horvátország felől pedig további migrációs nyomásnak lesznek kitéve.

A szlovén kormány a migránsáradat megállítására egy „B-tervet” is készített. A terv akkor léphet életbe, ha nem lesz közös európai uniós megoldás a válság kezelésére. Ha a migránsválság körüli helyzet kiéleződik, a kormány 670 kilométer drótkerítést is építhet, a Horvátországgal közös teljes határszakaszon. Eddig 155 kilométer pengés drótkerítést építettek a szlovén-horvát határra, 44 különböző helyszínen. A kerítést az áradások miatt néhány helyen ideiglenesen lebontották.

A legfrissebb szlovén adatok szerint október közepe óta 410 ezer 973 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt csütörtökön 2499, péntek délig pedig 838 migráns lépte át.

Korábban Ljubljanában egy iszlám központ mellé ismeretlenek disznófejeket és disznóvért tettek, erről itt olvashattak.