Migráció: nincs megelégedve a törökökkel az Európai Unió

Az EU nem elégedett azzal, ahogyan Törökország teljesíti vállalását a migrációs nyomás enyhítésére, amiről az unióval a múlt év végén állapodott meg – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke Amszterdamban, a féléves holland uniós elnökség nyitónapján tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Látunk bátorító eredményeket, de messze nem vagyunk elégedettek a török intézkedésekkel. További megbeszéléseket kell folytatnunk a hatékonyság javítása érdekében”
– fogalmazott a bizottsági alelnök.

Mark Rutte holland miniszterelnök kijelentette csütörtökön, hogy a kezdődő holland soros uniós elnökségnek az egyik legfőbb célkitűzése nem más, mint az Európába érkező migránsok jelentős csökkentése.

Timmermans azt is elmondta, hogy az utóbbi hetekben is nagy számban érkeztek migránsok Európába Törökországon keresztül, köztük legtöbben szíriaiak.

Az unió és Ankara közötti párbeszédért is felelős korábbi holland külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a jövő héten Törökországba utazik a novemberben egyeztetett közös cselekvési terv végrehajtásának elindítása érdekében.

Az EU-Törökország csúcstalálkozó keretében 2015. november végén Brüsszelben aláírt közös cselekvési akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérőket.

Törökország mindezért cserébe többek között a vízumliberalizációs tárgyalások felgyorsítására és a területén élő több mint 2 millió menekült ellátását segítő 3 milliárd eurós pénzügyi segítségre számíthat.

Azonban Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a migránsgyerekek oktatására, a menekültek szállásainak kiépítésére és az egészségügyi ellátás javítására fizeti csak ki.