Mi legyen az év debreceni rendezvénye 2015-ben? Szavazzon!

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év jelentős teljesítményei mellett az év meghatározó debreceni rendezvényét is keresi a Dehir.hu idei választásán. A 2015-ös programkínálat ebben az évben is nagyon változatos volt, a kultúra és a sport szinte minden területét sikerült lefedni, bőven kínáltak igényes szórakozási lehetőségeket, látni és néznivalókat a szervezők a cívisvárosban.

A Dehir.hu a közélet, a sport, a kultúra és a civil szféra világából kért fel tizenegy főt a zsűribe annak érdekében, hogy segítsenek döntésre jutni; ők állították össze a kategória jelöltjeit, közülük pedig hírportálunk olvasói választhatják ki a győztest.

Debrecen híres arról a régióban, hogy a szervezők olyan eseményekkel, programokkal örvendeztetik meg a lakosságot, amiknek nem csak itthon, de külföldön is nagyon kedvező visszhangja van. Ebben az évben is sok olyan esemény volt a városban, melyek emlékezetes pillanatokat szereztek családoknak, gyerekeknek, fiataloknak, időseknek.

A rendezvények között a sportos és a zenei események mellett fontos történelmi programsorozatokkal is találkozhattak a debreceniek, valamint régi visszatérő, mára komoly tradíciókkal rendelkező hagyományőrző esemény is bekerült a 2015-ös esztendő legjobb programjelöltjei közé. Debrecen mindig nevezetes volt az igényes zenei kínálatról, a gasztronómiai különlegességekről, emellett a művészet és a hagyományápolás is hosszú évtizedek óta szerves része a város vérkeringésének.

A döntés az Önök kezében van. A zsűritagok öt eseményt jelöltek az év rendezvénye díjra. A voksokat január 11-én 12 óráig várjuk, egy gépről 24 órán belül csak egy szavazatot lehet leadni. Ha az év rendezvényére szavazott, itt szavazhat az év gazdasági szakemberére és itt az év sportolójára, az év művészére pedig itt.

3×3-as U18-as kosárlabda világbajnokság

Debrecen az elmúlt évek során számos világversenynek adott otthont különböző sportágakban, így ha a város neve felmerül egy-egy újabb világ- vagy Európa-bajnokság kapcsán, a döntnökök biztosan tudják, hogy jó kezekbe kerül az adott megmérettetés. Így volt ez a 3×3-as U18-as kosárlabda világbajnokság esetében is. Ez a torna ráadásul abból a szempontból is nagyon különleges volt, hogy Debrecen pezsgő hangulatú belvárosában, a Nagytemplom előtt felállított játéktéren rendezték meg.

Nagy a pörgés

Nagy a pörgés

Ezáltal a sportágat is közelebb hozták a debreceniekhez, másrészről pedig sokan dicsérték azt, hogy milyen jó hangulatot teremtett a verseny a főtéren. A torna a látványos zsákolások és a kivételes képességű kosarasok produkciója mellett abból a szempontból is emlékezetes marad, hogy a magyar női válogatott bronzérmet nyert.

300 év – a katolikus újjászületés emlékévének rendezvényei

Nagyon fontos város- és egyháztörténeti eseménysorozatnak is tanúi lehettek az elmúlt egy évben a Debrecenben élő emberek. Háromszáz éve, 1715-ben iktatták törvénybe Debrecen szabad királyi városi rangját, ekkor térhettek vissza a katolikusok Debrecenbe. Azt megelőzően 168 éven át létezett a diszkrimináció a katolikus vallásúakkal szemben.

katolikusokfokepA debreceni katolikus hitélet újjászervezésének 300. évfordulója alkalmából 2015 januárjától kezdődően folyamatosan szerveztek programokat, egyházi eseményeket, előadásokat, kiállításokat, ezek az programelemek az év végére egységes egésszé formálódtak. A nemrég leköszönt debreceni püspök, Bosák Nándor a programsorozat elején azt mondta, szeretnék feleleveníteni azt a történelmi folyamatot, miszerint a katolikus egyház, illetve a város katolikus lakói hogyan járultak hozzá Debrecen fejlődéséhez, kultúrájához és mindennapi életéhez.

Debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozó

Idén jeles jubileumot ünnepel a hagyományőrző rendezvény, a találkozót ugyanis 25 éve rendezték meg először, s már tizedik éve ad otthont neki Debrecen. A tradíciókat lelkesen ápoló csoportok egyre nagyobb számban érkeznek Debrecenbe, ahol végérvényesen bölcsőjére talált a betlehemesek évi nagy összetartása. A rendezvény jelentősége nem csupán a hagyományápolásban rejlik, hanem abban is, hogy összefogja a határon túli magyar csoportokat, melyek szinte minden szomszédos, nem magyarországi területről eljönnek Debrecenbe.

betlehemesnagyIdén több mint 400 betlehemes találkozott a cívisvárosban. Az autentikus megjelenésű betlehemezők a népszokás minden fajtáját bemutatták, s ezzel is közelebb hozták a karácsonyi ünnepek meghittségét, valamint a népi hagyományokat a 21. század emberéhez. A találkozó másik különlegessége, hogy nem csupán az ünnepi fényárba borult főtéren lehetett látni a betlehemes bemutatókat, a hagyományőrzők ugyanis a város különböző pontjain felbukkantak: közösségi házakban, templomokban, könyvtárakban, szociális és egészségügyi intézményekben mutatták be a tradicionális népszokást.

Debreceni Bor- és Jazznapok

Nagyot húztak idén nyáron a szervezők azzal, hogy az elmúlt évek két ismert rendezvényét, a Bornapokat és a  Debreceni Jazznapokat ugyanazon a helyszínen és ugyanabban az időben hozták össze. A nemrég felújított Békás-tó partján ideális otthonra lelt az összevont esemény, ráadásul a visszajelzések alapján nagyon sikeres is volt ez a váratlan fúzió.

bornapokAz ötlet újszerű volt, ám annál logikusabb, hiszen egy-egy gasztronómiai rendezvénynek fontos kelléke a zene, ráadásul a bor és a dzsessz kivételes összhangban van egymással, tökéletesen kiegészítette egymást idén augusztusban a Nagyerdőn. Nem is beszélve arról, hogy a kínálat is nagyon vonzó volt, hiszen ebben az évben 33 dzsesszformáció lépett fel és 19 borvidék 64 családi borászata kínálta nedűit, emellett minőségi házi sajtokat, és egyéb finomságokat is kóstolhattak az érdeklődők. A Debreceni Bor- és Jazznapok jelenlegi formájában ebben az évben debütált, viszont a hagyományai és az eddigi sikerek alapján egy nagy múltú rendezvényről lehet beszélni, melyet újra felfedeztek a debreceniek, s az új közegben érezhetően új lendületet is kapott az esemény.

A Főnix Rendezvényszervező adventi programjai

Kevés olyan esemény van az évben, ami annyira megindítja az embereket mint a karácsonyra készülődés időszakában aktuális adventi programok. Debrecenben már hagyomány, hogy az advent első napján a város főterén gyújtják meg az első gyertyát a koszorún, s ezt követően kapcsolják fel a karácsonyi díszkivilágítást is Debrecen karácsonyfáján és a belvárosban.

adventifoterAz ünnepi rendezvénysorozat minden vasárnap, egészen karácsonyig folytatódott, s ezeken az alkalmakon a gyertyagyújtás mellett ünnepségeket is láthatott-hallhatott a közönség. Advent vasárnapjain a városházától indult egy-egy hagyományőrző csoport, fiatalok mutatták be a népi tradíciókat a főutcán sétálóknak, majd a menet minden alkalommal átvonult a város karácsonyfájánál álló színpadhoz, ahol rövid előadásukat követően gyújtották meg a következő gyertyát az adventi koszorún. Ezek az események egyre népszerűbbek Debrecenben, ami jól mutatja azt is, hogy a debreceniek igénylik ezeket a színvonalas közösségi és kulturális programokat, amelyek képesek közelebb hozni az embereket egymáshoz és az ünnephez.