Megosztja Amerikát az elnök rendelete a fegyverviselés szigorításáról

Csaknem valamennyi elnökjelölt-aspiráns és mértékadó politikus kommentálta Barack Obama amerikai elnöknek a fegyverviselés és -eladás szigorítására vonatkozó rendeletét szerdán.

Alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendelt el a potenciális fegyvervásárlók körében

Alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendelt el a potenciális fegyvervásárlók körében

Az elnök párttársa, Hillary Clinton Twitter-üzenetben üdvözölte Obama döntését. “Köszönet a döntő lépésért… következő elnökünknek erre építkeznie kell, és nem elvetnie” – fogalmazott a demokrata párti politikus, akit a 2016-os elnökválasztás esélyesének tartanak.

Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokraták másik elnökjelölt-aspiránsa közleményben méltatta Obama bejelentését, és támogatásáról biztosította az elnököt. “Egyértelművé vált, hogy sem tömeggyilkosság, sem más véres esemény nem készteti majd a republikánusokat arra, hogy gyermekeink és ártatlan amerikaiak életének védelmét a fegyverlobbi érdekei elé helyezzék” – fogalmazott a vermonti politikus.

A demokraták soraiban “fehér holló” Joe Manchin, Nyugat-Virginia demokrata párti szenátora, aki nyilvánosan fogalmazta meg ellenérzéseit az elnöki döntéssel szemben. Manchin azonban nem a döntés lényegét, hanem a módját bírálja. Szerinte ugyanis az elnöknek a kongresszussal együtt, a törvényhozást meggyőzve kellene foganatosítania ezeket az intézkedéseket.

A republikánusok valamennyi elnökjelölt-aspiránsa bírálta az elnöki döntést.

Marco Rubio floridai szenátor televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy Obama “megszállottan” igyekszik “aláásni” az amerikai alkotmány második kiegészítését (amely minden amerikai állampolgárnak jogot ad lőfegyverek viselésére), Jeb Bush volt floridai kormányzó pedig egy Cedar Rapids-i újságnak írt vezércikkében fejtette ki véleményét. Obamát és Clintont azzal vádolta: minden alkalmat megragadnak, hogy elragadják a fegyvereket az amerikaiaktól. Jeb Bush azt ígérte, hogy elnökké választása esetén már hivatalba lépése napján semmisnek mondja ki ezt az elnöki rendeletet. Ted Cruz texasi szenátor ugyancsak elítélte a szigorítást, ő úgy fogalmazott: nem volt érdemes papírt pazarolni rá.

Az elnöki rendelet alaposabb és szélesebb körű ellenőrzést rendel el a potenciális fegyvervásárlók körében és mindenki számára engedélykötelessé teszi a fegyverek forgalmazását.