Megjelent a Debreceni Korzó februári száma

A Debreceni Korzó című színes információs kiadvány a Debrecen Televízió gondozásában jelenik meg. A Korzót ebben a hónapban is 30 ezer háztartás postaládájába dobják be, emellett a különböző terjesztési pontokon lehet hozzájutni, valamint a Dehir.hu-ról is letölthető.

Az idei év első lapszáma is hagyományosan bőséges kínálattal jelentkezik: tartalmas olvasnivalót és hasznos információt egyaránt kínál az olvasóknak.

„Művészeteken keresztül megláttatni a világot a legnagyobb értelemadó lehetőség. Különösen a színház képes erre, amely egyidejűleg vizuális, akusztikus és mozgásos. A színház közösségi műfaj; problémafelvető természetű: kérdez, vizsgál, nyomoz, feltár, gondolkodik, sűrít, állást foglal, érzelmeink megélésében segít.” – Láposi Terka, a Vojtina Bábszínház játszószínházának művészeti vezetője írta ezt a Korzó e havi vendégpublicisztikájában. – „Ellentmondásnak tűnő, hogy a színház átmeneti, rövid életű jelenség, mégis hosszú távú és széles körű céljaik vannak a színházakban alkotóknak, amikor közvetlen játékba hívják a gyermekeket, ifjakat. Ezeknek a drámás játékoknak a célja – kalandok árán is – felfedezni önmagunkat, egymást, a környező világot. Amikor játszunk, szemlélődünk, a belső s külső világ határait feszegetjük.” – olvashatjuk a szakember sorait, aki a Dehir.hu választásán elnyerte az év művésze díjat.

Szintén jól szerepelt ezen a népszerű megmérettetésen Nagy Konrád, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola nagy pályás gyorskorcsolyázója, aki az év egyéni sportolójának járó díjat vehette át a Dehir.hu olvasóinak voksai alapján. Mint a vele készült interjúban olvasható, nemrég harmadik lett, még sincs bronzérme, villamosmérnöki szakon tanul, de a sportból szeretne megélni.

Olvashatunk a Debreen Televízió filmjeiről és sikereiről is a Debreceni Korzóban. Legutóbb a legrangosabb magyar televíziós és filmes szemle, a Kamera Korrektúra díjkiosztóján: ahol a tévéfilm, tévéjáték, tévésorozat kategóriában érdemelte ki az elismerést a DTV a Kossuth papja című alkotással, mely a harmadik lett a kategóriájában. A díjkiosztón emellett egy másik kitüntető elismerést is kapott a Debrecen Televízió: az elmúlt évtizedekben elvégzett kimagasló szakmai tevékenységéért különdíjban részesült.

A programok, rendezvények ajánlói mellett természetesen több sporttal kapcsolatos cikk is helyet kapott a magazinban. Mint olvashatjuk: erősen matekoznak a vízipólósok. Kállay Márk csapatkapitány azt nyilatkozta: „mi úgy kalkulálunk, hogy a Honvédot mindenképpen meg kell vernünk ahhoz, hogy legyen esélyünk a nyolc közé jutásra, de még akkor is függünk a Honvéd–Vasas meccs eredményétől. Lesz még egy Fradi elleni hazai meccs is februárban. Bármi megtörténhet; az biztos, hogy nem lesz unalmas a tavaszi szezon. Egy másikban a DVSC-TVP női kézilabdacsapathoz szerződtetett „sikerkovács” edző, a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes szlovén Tone Tiselj vall arról, hogy szerinte Debrecenben profibb körülmények vannak mint a milliomos klubként számon tartott Nagybányánál. A szakma és a szurkolók is erősen bíznak benne, hogy Tone Tiselj vezetésével újra kijuthat Európába a Loki.

Amilyen hirtelen bukkant fel a magyar élvonalban, olyan gyorsan állt tovább Balogh Norbert. Sokan először álhírnek gondolták, de igaz: a 19 éves hajdúböszörményi srác az olasz élvonalba szerződött. A fiatal játékos többek között arról is beszél, hogy ez az egész olyan, mint egy álom – olvashatjuk a Korzóban. S a zöld gyep után egy egészen más pálya: a szezon eleje ugyan jól sikerült, később viszont hullámvölgybe került és edzőváltásra kényszerült a DHK Mol-ligás csapata. Mindezek ellenére a klubnál nem mondtak le a dobogóról, amelynek megszerzésére a rájátszásban bőven lesz esély. Mocsári Attila, a Debreceni Hoki Klub elnöke elárulta, ismét taktikusan, fegyelmezetten és erőtől duzzadóan dolgozik a csapat. Muhin éppen azt tette hozzá a DHK teljesítményéhez, ami eddig hiányzott – fejtette ki a Korzónak az elnök.

A lapban az elmúlt hetek debreceni történéseiről is lehet olvasni: többek között az év embere választás győzteseiről, a város báljáról, ahol a díjátadás történt, s ahol rekordnak számító összeg gyűlt össze ebben az esztendőben: 11 millió forintot utalhatott át ugyanis Debrecen a kárpátaljai magyar kistelepülésnek, Salánknak. De az óvodai beiratkozásról is találhatnak információt, ahogy arról is, hogy bejelentették a Himnusz születésnapjának reggelén: Debrecen benyújtja pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre.

Mindezeken túl rejtvény, moziműsor, kedvcsináló programelőzetesek, színes írások is helyet kaptak a Korzó legfrissebb számában. Megtudhatjuk, milyen programok lesznek szerte a városban, milyen koncertekre, kiállításokra, előadásokra, családi programokra lesz érdemes ellátogatni.

A Debreceni Korzót a következő helyeken lehet beszerezni:

Apolló mozi, Miklós u. 1.
Csokonai Színház, Kossuth utca 10.
Debreceni Közlekedési Vállalat ügyfélszolgálat, Füredi út 27. (Malompark II.)
Debreceni Városi Könyvtár, Piac utca 68.
Debreceni Művelődési Központ tagintézményei (Kossuth u. 1.)
Debreceni Vízmű ügyfélszolgálat, Hatvan utca 12-14.
Euro-Régió Ház, Piac u. 79.
Jégcsarnok, Derék utca 33.
Kölcsey Központ, Hunyadi u. 1-3.
Megyeháza, Piac u. 54.
Méliusz Könyvtár, Bem tér 19.
Modem, Baltazár Dezső tér 1.
Régi városháza, Piac u. 20.
Tourinform Iroda, Piac u. 20. (Régi Városháza)
Új városháza, Kálvin tér 11.
Vojtina Bábszínház, Kálvin tér 13.
Műterem Galéria, Batthyány u. 24.

Debreceni Művelődési Központ tagintézményei

Belvárosi Közösségi Ház, Kossuth u. 1.
Újkerti Közösségi Ház, Jerikó u. 17-19.
Homokkerti Közösségi Ház, Szabó Kálmán u. 68.
Józsai Közösségi Ház, Szentgyörgyfalvi u. 9. (Debrecen-Józsa)
Kismacsi Közösségi Ház, Napraforgó u. 1-3. (Debrecen-Kismacs)
Tímárház, Nagy Gál István u. 6.