Megfúrnák az olaszok a hárommilliárd eurós menekültalkut?

Olaszország akadályozza annak az EU-tervnek a megvalósítását, amelynek értelmében Törökország 3 milliárd eurós támogatást kapna a nyugatra tartó menekültáradat megfékezéséhez – mondta csütörtökön két uniós tisztviselő.

Róma döntése azt jelzi, hogy Olaszország egyre harciasabb álláspontot képvisel egyes EU-témákban. Matteo Renzi olasz miniszterelnök már a decemberi uniós csúcson is bírálta Angela Merkel német kancellárt az energiával, a bankokkal és a migránsüggyel kapcsolatos EU-politika miatt.

Olaszország azóta többször kifogásolta, hogy Törökország határai védelmének megerősítéséért, az embercsempészek elleni fellépéséért, és az Európai Unióból kitoloncolt menedékkérők visszafogadásáért cserébe többek között 3 milliárd eurós uniós pénzügyi segítségre számíthat. Márpedig ezt a tervet erősen támogatja Németország, amely a menedékkérők többségének úticélja.

“Egyetlen tagállam van, amely még mindig ellenzi a Törökországnak nyújtandó támogatást. Nem értjük, Olaszország miért blokkolja azt” – mondta egy uniós diplomata. Hozzátette, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter az uniós pénzügyminiszterek pénteki találkozóján Brüsszelben valószínűleg felhozza majd a kérdést.

Az akcióterv szerint a 3 milliárd euró egyharmadát az unió költségvetéséből különítenék el, míg a fennmaradó 2 milliárd eurót a tagállamok vállalnák magukra. “Az unió jelenleg visszafelé lépdel. A helyzetet sürgősen rendezni kell ahhoz, hogy hitelesen tárgyalhassunk Ankarával a menekültáradat megfékezéséről – közölte az EU-s forrás.

Az olasz kormány egyelőre nem kommentálta a helyzetet.

Brüsszel a pénzt meghatározott projektekre, például a menekült gyerekek oktatására, a menekültek szállásainak kiépítésére és az egészségügyi ellátás javítására fizetné ki.