Megemelné a bérlakások számát a debreceni önkormányzat

A Csokonai Színház mellett van a színészház. Az épületben önkormányzati bérlakások találhatóak, melyeket a teátrum dolgozóinak tart fenn a város. Hasonló lehetőséget kínál az önkormányzat például a megyei rendőr-főkapitányság vagy a katasztrófavédelem munkatársainak is. Debrecenben jelenleg 89 ilyen bérlakás van, de többre lenne igény. A tulajdonosi bizottság támogatta azt az előterjesztést, amely szerint idén már 100 lakást ad bérbe az önkormányzat.

– Az önkormányzati érdekből bérbe adható lakások számát az önkormányzat időről időre meghatározza. 2016-ra szeretnénk kereken 100-ra felemelni ennek a számát. Ez egyébként egy körülbelül tíz darabos emelést jelent. Azért van erre szükség, mert a városban fontos közfeladatot ellátó szervezeteknek, személyeknek tudunk ilyen házakat biztosítani – nyilatkozta Balázs Ákos, a tulajdonosi bizottság elnöke.

A Lőtér utcában található épület egy körülbelül 1 hektáros területen van. Korábban a honvédség, aztán a Máv tulajdonában volt, most viszont az önkormányzaté. Eddig nem sikerült sem bérbe adni, sem értékesíteni. A Rádiós Sport Klub jelezte, hogy szeretné használni, a megyei rendőr-főkapitányság kutyakiképzőivel, a TEK helyi csoportjával és egy baráti körrel együttműködve.

– A városnak van lehetősége arra, hogy egyébként közfeladatokat segítő tevékenységek keretében jól működő egyesületeknek, civil szervezeteknek biztosítson olyan ingatlant, amit a  város egyébként nem használ, de a hasznosítás révén nemes feladatot szolgál. Jelen esetben is ez fog történni – mondta Fodor Levente, a tulajdonosi bizottság alelnöke.

A sport klub februártól ingyen használná az ingatlant. A testület tagjai támogatták az elképzelést, akárcsak a  a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjairól szóló előterjesztést is. A végső döntést a csütörtöki közgyűlés hozza meg ezekben az ügyekben.