Mártíroknak tartja a lelőtt merénylőiket a palesztin elnök

A palesztin elnök családtagjaikkal tartott szerdai találkozóján Rámalláhban, írta a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja csütörtökön. Szerda délután a palesztin elnök rámalláhi hivatalában fogadta tizenegy merénylő rokonait, akik Izraeltől még nem kapták meg szeretteik holttestét. A találkozón a Ynet szerint a merénylők családtagjai arra kérték Abbászt, hogy gyakoroljon nyomást az izraeli hatóságokra és próbálja meg elérni, hogy Jeruzsálem adja át szeretteik holttestét. Abbász azt válaszolta, hogy mindent elkövetnek a földi maradványok kiadatása ügyében, hogy csökkentsék a rokonság fájdalmát. A palesztin elnök a palesztin hivatalos hírügynökség tudósítása szerint Abbász a találkozón “mártíroknak” nevezte a merénylőket.

A családok Abbász segítségét kérték házaik védelmében is, ugyanis Izrael válaszul a terrorakciókra lerombolja a merénylők otthonait, és ezt már meg is tették a palesztin elnökkel találkozó csoport több tagjánál. Különböző civil emberi jogi szervezetek többször bírálták ezt a módszert, mert az szerintük kollektív büntetést jelent, és csak újabb akciókra ösztönzi a kilakoltatott családtagokat. Az izraeli hatóságok szerint az otthonok felszámolása elrettentő eszközt biztosít az esetleges újabb támadások ellen, mert a potenciális merénylőket visszatarthatja, ha tudják, hogy tettük elkövetése után szeretteik az utcára kerülnek.

Izraelben és a palesztin területeken több mint három hónapja szinte mindennaposak a civilek elleni merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. Október elseje óta 158 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal lezajlott összecsapásokban, kétharmaduk merénylet elkövetése vagy merényletkísérlet közben. Az erőszakhullámban eddig 27 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg. Míg izraeli oldalon terroristáknak tekintik a merénylőket, a palesztin média rendszerint mártíroknak nevezi őket.

A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt, hogy az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.