Marad a közepes terrorfokozat

A Belügyminisztérium indokoltnak látja a korábban elrendelt 3-as (közepes) terrorfokozat fenntartását – tudatta a tárca közleményben az MTI-vel.

A BM szinten tartja a korábban már bevezetett biztonsági intézkedéseket. Munkaértekezleten tekintették át Magyarország terrorveszélyeztetettségét a Terrorelhárítási Központban (TEK).

Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára, Papp Károly országos rendőrfőkapitány, Hajdu János, a TEK főigazgatója és Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója meghallgatta a TEK vezetőinek, az Információs Hivatal főigazgatójának és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának beszámolóját az egyes szolgálatok rendelkezésére álló nyílt, operatív és hírszerzési, valamint a külföldi partnerszolgálatoktól kapott információkról – írták a közleményben.

Az elhangzottak alapján Magyarország veszélyeztetettsége annak ellenére nem zárható ki, hogy konkrét fenyegetettségről egyetlen rendvédelmi szervezetnek és a titkosszolgálatoknak sincs információjuk – hangsúlyozták.

Európa országainak érintettsége miatt a korábban elrendelt 3-as (közepes) terrorfokozat fenntartása indokolt, a figyelem, a már bevezetett intézkedések folyamatosan magas szinten tartása továbbra is elengedhetetlen az ország biztonsága érdekében – írták.

A környező országok gyakorlatához hasonló intézkedések megtételén túl a TEK megerősítette műveleti készenlétét, az ország teljes területén pedig továbbra is érvényben van az országos rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés – olvasható a közleményben.

A TEK az MTI megkeresésére november 25-én azt írta: a november 20-án hatályba lépett, a terrorizmus elleni küzdelem feladatainak egységes végrehajtási rendjéről szóló kormányhatározat szerint a 3-as (közepes) terrorfokozatot kell irányadónak tekinteni. Ez megfeleltethető a korábbi jogszabály alapján kihirdetett B fokozatnak.

*

Február végéig előzetes letartóztatásban marad az a Terrorelhárítási Központ (TEK) által november végén elfogott férfi, akik a gyanú szerint egy kormánytag ellen terveztek támadást – írta csütörtöki számában a Magyar Idők.

A lap szerint a két férfi Orbán Viktor miniszterelnök ellen készült fegyveres merénylet végrehajtására néhány nappal a párizsi merényletsorozat után. Mint felidézték: a párizsi terrortámadások után léptek életbe fokozott biztonsági intézkedések Magyarországon. Többek között ennek eredményeként kerültek a hatóságok látókörébe a feltételezett magyarországi merénylők – tették hozzá.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a TEK által november 20-án elfogott M. P. és R. Gy. ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda folytat eljárást. A gyanúsítottak előzetes letartóztatását az illetékes Pesti Központi Kerületi Bíróság két hónappal hosszabbította meg. Az eddig megjelent információk szerint veszélyes, terrorcselekménynek minősülő akciót tervezett a Magyar Nemzeti Hadsereg (MNH) november 22-én elfogott két aktivistája – írta a napilap.