Már harminckilenc halálos áldozata van a hidegnek Lengyelországban

Lengyelországban 39 halálos áldozata van a téli fagyoknak  –  ismertette hétfőn a lengyel sajtó a rendőrségi statisztikát.  Délelőtt a varsói kormány sajtóosztálya (CIR) még 27 áldozatról számolt be, a TVN24 hírtelevízió a nap folyamán további áldozatokról adott hírt.

A január eleji meredek, helyenként mínusz 20 fokos fagyokkal is járó hőmérséklet-zuhanás miatt a meteorológiai intézet a hét végén a 16 lengyelországi vajdaság közül 10-ben – az ország keleti részében fekvő vajdaságokban – elsőfokú fagyriadót hirdetett. A hatóság arra figyelmeztetett, hogy a fagyok életveszélyt is jelenthetnek, illetve anyagi károkat okozhatnak, ezért óvatosságra intette a lakosságot.

A lengyel rendőrség az utóbbi napokban a sajtó közvetítésével arra kérte az állampolgárokat, hogy igyekezzenek segítséget nyújtani a környékükön tartózkodó hajléktalanoknak, mindenekelőtt azzal, hogy felhívják a hatóságok figyelmét a szabad ég alatt fagyoskodókra. A rendőrök rendszeresen ellenőrzik a hajléktalanok kedvelt tartózkodási helyeit, az elhagyott épületeket, telkeket, a pályaudvarok környékét.

A nagyszámú lengyel karitatív szervezet által fenntartott szállás- és melegedőhelyeken a befogadás feltétele azonban az alkoholtól és a drogfogyasztástól való tartózkodás, emiatt a veszélyeztetett emberek egy része nem fogadja el a segítséget.

A CIR közlése szerint vasárnap 12-en, szombaton 9-en, pénteken pedig 3-an haltak meg kihűlés következtében. A TVN24 lengyel hírtelevízió hétfő délután további 3 áldozatról számolt be.  A PAP hírügynökség által idézett rendőrségi statisztikák szerint  november eleje óta összesen 39 fagyhalált regisztráltak Lengyelországban. Az előző télen összesen 77 fagyhalálról számoltak be a hatóságok.

Tragikus mérlegről számoltak be hétfőn a tátrai hegyi mentők (TOPR) is. Csak az utóbbi hétvégén a hegység lengyel és szlovák oldalán négy turista halt meg baleset következtében, karácsonyi ünnepek előtt összesen 14-en veszítették életüket, ez a téli időszakban 1989 óta jegyzett legrosszabb eredmény.

A TVN24 hírtelevízió úgy értesült: a sziléziai vajdaságban a fagyok károkat okoztak a vasúti felsővezetéken, emiatt a térségben a vonatok – köztük a Katowice-Varsó szakaszon közlekedő nemzetközi járatok is  –  egy óránál is hosszabb késéseket jegyeznek.