Már érkeznek az új chipes személyik, de még ne dobjuk ki a régit – videóval

Az új konstrukciójú e-igazolvány egy chipet tartalmaz, amely a TAJ- és az adóazonosító jelet is rögzíti. Valamint, aki hozzájárul, annak az ujjlenyomatát is. Az átállás folyamatos. A szakemberek azt mondják: egyelőre nem vonják ki a forgalomból a régi okmányokat, ezeket is meg kell őrizni.

Multifunkciós az új személyi

Multifunkciós az új személyi
Budapest, 2016. január 11.
Új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványok az elsõ új típusú okmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában 2016. január 11-én. Az okmányt elektronikus aláírásra is lehet használni, valamint az a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

–  Még senki nem dobja ki se a Taj kártyáját, se az adókártyáját, mert hivatalos eljárásokban ezeket még kérhetik. Azonban azoknál a hatóságoknál, hivataloknál, közjegyzőknél, ahol kártyaolvasók már rendelkezésre állnak, már erről a kártyáról le tudják olvasni az adataikat – hangsúlyozta Hajdu Sándor, a Debreceni Járási Hivatal vezetője.

Az új okmányt bárki kérheti, nem csak azok, akiknek hamarosan lejár a személyije. Az első igénylők a héten vehetik kézbe az új igazolványt. A kártya a 18 éven felülieknél hat évig, a fiatalabbaknál pedig három évig érvényes.

DehirÉrkeznek az e-személyik