Magyar-orosz, egygólos meccsek: a pólós hölgyek nyertek, a kézis urak kikaptak

A Szerbiában és Lengyelországban zajló kontinensvetélkedők hétfői játéknapján női vízilabdában és férfi kézilabdában egyaránt magyar-orosz mérkőzéseket rendeztek hétfőn este. Mindkét párharcban egy találat volt a különsbség a két együttes között. A medencében mi örülhettünk, a kézilabda csarnokban az oroszok.

Vízilabdásaink bravúrgyőzelmet arattak a csoportmásodik-helyről döntő összecsapáson, s ezzel (Keszthelyi Rita hat találata jóvoltából is) egy góllal (11–10) nyertek. Ezzel csapatunk elkerülte a másik ágról az olasz és a spanyol csapatot is, s a verhetőnek tűnő franciákat kapta a negyeddöntőre (legutóbb tíz gól különbséggel győztük le őket).

A magyar férfi kézilabda-válogatott ötgólos hátrányból négyet ledolgozva 27–26-os vereséget szenvedett Oroszországtól a férfi kézilabda Európa-bajnokság gdanski csoportmeccsén. Mivel az oroszok közvetlen riválisaink az olimpiai kvalifikációért folytatott harcban, így lépéshátrányba kerültünk velük szemben. A két gárda azonos Eb-selejtezős csoportból jutott ki a lengyelországi tornára, akkor a magyarok mindkétszer nyertek. Most nem sikerült újra megfognunk őket.

Az Eb-n nagy a tét: a győztes – francia siker esetén az ezüstérmes – kijut a riói olimpiára, illetve a világbajnok franciákon és az olimpiai selejtezőre már kijutott csapatokon – Lengyelország, Spanyolország, Dánia, Horvátország, Németország, Szlovénia – kívül a két legjobb együttes szerepelhet az ötkarikás selejtezőn.

Lengyelországban a magyar mellett a macedón, a szerb, az izlandi, a fehérorosz, a norvég, a svéd, az orosz és a montenegrói válogatott küzd az olimpiai selejtezős tornára még kiadó két helyért.

Női vízilabda
Magyarország – Oroszország 11–10 (2–1, 4–1, 3–3, 2–5)

Belgrád, 300 néző. Vezette: Alexandrescu (román), Putnikovics (szerb)
Magyarország: Gangl – KESZTHELYI 6, Antal, Garda, BUJKA 1, Szücs G., KISTELEKI H. 2. Csere: Takács O., Tóth I., Csabai, Illés A. 1, Czigány D. 1.

Férfi kézilabda
Oroszország – Magyarország 27-26 (14-10)

Gólok: Gyibirov 6/1, Selmenko 6, Gorbok 5, Csernoivanov 4, Atman 2, Kalaras 1, Siskarjov 1, Szoroka 1/1, Zsitnyikov 1, illetve Jamali 6, Nagy L. 5, Pásztor Á. 4/1, Iváncsik 3, Ancsin 2, Hornyák 2/2, Bodó 2, Bánhidi 1, Faluvégi 1