Lomtalanítás: kamasztörténetekkel áll elő a Vojtina

Új bemutatóval jelentkezik a Vojtina Bábszínház szerdán: ezúttal az iskolásokat szólítják meg. Első színházi nevelési előadásukat a debreceni Ifjúsági Ház Nagytermében fogják játszani január 13-án, szerdán 13.15 órától.

Lomtalanítás (fotók: Vojtina Bábszínház)

Lomtalanítás (fotók: Vojtina Bábszínház)

A Lomtalanítás című, elsősorban 15-16 éves középiskolásoknak szóló színházi nevelési előadás pillanatfelvételeket mutat két család életéből. Egy kamasz lány és egy kamasz fiú szemszögéből foglalkozunk azzal, hogy milyen nehézségeket okozhatnak a generációs és kommunikációs problémák. A történet középiskolás és felnőtt szereplői egyaránt nem értenek szót egymással, nem értik egymás viselkedését, úgy érzik, nem számíthatnak egymásra. A családi válságok pedig legyűrűznek a kamaszok életébe is. Az előadás fókuszában az a kérdés áll, hogy mit tegyen egy kamasz és mit ne a saját szabadsága érdekében.

Az előadás műfajából adódóan zárt színházi részekből és nyitott drámamunkából áll – ez utóbbiakat a színészek közreműködésével egy drámatanár vezeti. A diákok a drámamunka során nézőből résztvevővé válnak, a közös gondolkozás és játék segítségével véleményt mondhatnak, álláspontokat ütköztethetnek, foglalkozhatnak a felvillantott helyzetek és a történet alakulásával.

Az utaztatható, akár tantermekben, iskolai terekben is megvalósítható előadás két tanórát, vagyis 2×45 percet vesz igénybe.

Az előadás alkotói: Róbert Júlia író-dramaturg, Pignitczky Ádám tervező, Kaposi László rendező. A zenét Arany Zoltán szerkesztette, a bábokat, kellékeket készítették: Pignitczky Ádám, Dió Zoltán, Bérczi Kati,
Nádasi Szegedi Éva, Kissné Kati. Drámatanár: Kaposi László és Láposi Terka. Játsszák: Hell Krisztina, Hajdú Péter. Zenész: Arany Zoltán.