Lengyelország nem fogadhat be jelentős számú bevándorlót

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter hétfőn Bukarestben beszélt erről. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy országa különbséget tesz a menekültek és bevándorlók között. Ami a háborús övezetekből érkező menekülteket illeti, Lengyelország betartja a nemzetközi jogot, azzal a feltétellel, hogy ellenőrizhesse a menedékkérőket és azok is akarjanak Lengyelországba jönni. A menekülteket azonban nem kell összetéveszteni azokkal a bevándorlókkal, akik jobb életkörülményeket és szociális ellátást keresnek Európában – mutatott rá a lengyel diplomácia vezetője.

– Lengyelországból kétmillió ember ment munkát keresni Európába, rajtuk kívül további másfél millió munkanélkülink van. Következésképpen nem engedhetjük meg magunknak, hogy tömegesen fogadjunk be olyanokat, akik munkahelyet keresnek nálunk – szögezte le Waszczykowski.

Megjegyezte: Lengyelország már befogadott csaknem egymillió embert Ukrajnából. “Lengyelország tehát szolidáris azokkal, akik valóban rászorulnak” – hangsúlyozta. Waszczykowski román kollégája, Lazar Comanescu meghívására érkezett hivatalos látogatásra Bukarestbe, ahol vendéglátójával a kétoldalú kapcsolatokról és a NATO keleti szárnyának megerősítéséről tárgyalt.