Lejár a türelmi idő, lépniük kell a vállalkozásoknak – videóval

A legtöbb kis- és középvállalkozás a 2014 márciusa előtt érvényes 500 ezer forintos minimális tőkével működik Magyarországon. Ezeknek a kft-knek kell most hatszorosára, legalább 3 millióra emelniük a törzstőkéjüket. A leggyakoribb megoldás, hogy a tagok maguk emelik meg a tőkét, vagy elszámolják a nyereség terhére.

Fotó: illusztráció

Fotó: illusztráció

– Az egyik cégben pénztári befizetéssel emeltük meg a törzstőkét, a másikban pedig banki befizetéssel. Nehézséget nem okozott, mivel a cégek mutatói pozitívak, annyiban viszont nem könnyű, hogy elég sok utánajárással és papírmunkával jár – nyilatkozta Papp László vállalkozó.

Az új Ptk.-ban előírt kötelezettség a passzív, nem működő cégek megszűnéséhez vezethet, miközben sok kisebb aktív kft-nek is komoly gondot okozhat a pénz előteremtése. Országszerte mintegy 95 ezer cégnek kell március 15-ig eldönteniük, hogy a jelentős tőkeemelést vagy inkább a végelszámolást választják. Ha a társasági szerződésben meghatározzák az emelés dátumát, akkor a határidő után is teljesíteni lehet ezt a kötelezettséget. A törzstőkeemelés kapcsán többféle okiratot kell elkészíteni, módosítani kell az alapító okiratot is, ami illetékmentes.

– A tagi kölcsönből, mivel ez egy követelés, megemelhetem a jegyzett tőkét, és nincsen semmiféle illetékfizetési vagy adófizetési kötelezettség. Viszont van egy nagyon fontos szabály, hogy ezt követően még további évekig működnie kell a cégnek – közölte Törökné Borka Edit könyvvizsgáló.

Ha egy kft nem teljesíti a törzstőke emelésére vonatkozó kötelezettséget, a társaság tartozásaiért magánvagyonukkal felelhetnek a tagok, és nem vehetnek fel osztalékot. A mulasztás miatt a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárást is indíthat, aminek bírság is lehet a vége.

DehirBírság jár, ha nem emelik meg a törzstőkéjüket a cégek