Lehetetlennek tűnő feladatot teljesítettek kínai kutatók

A szakemberek csaknem 4200 óra hanganyagot rögzítettek 6725 mongolul beszélőtől, és jelentős mennyiségű írott adatot is gyűjtöttek. A mongol nyelvi felmérést, illetve gyűjtést végzők 97 helyszínen dolgoztak nyolc olyan kínai tartományban, amely mongol nemzetiségű népességgel rendelkezik. Ezen kívül további öt mongóliai tartományban, illetve városban, valamint az oroszországi Burját Köztársaságban és Kalmukföldön is kutattak.

A tíz év munkájának gyümölcseként bemutatott gyűjtemény az írásban és beszédben használt mongol nyelvi adatokat rögzíti, és része egy nagyobb, nagyjából 200 millió szóból álló, még készülő korporának, az Észak- és Északkelet-Kínában élő kisebbségek által használt nyelvek mintagyűjteménynek.

Ezek között vannak a duar, a tunguz nyelvek közé tartozó evenki és az altáji orocsen nyelv. A projekt teljesítésére körülbelül 20 évet szánnak. A korporaprojekt célja az egyes etnikumok eltűnőben lévő nyelvének megőrzése, de tudományos kutatásokat is szolgál. A mongol korpusz elkészültével a projekt első szakaszának végéhez értek, a további három nyelv alapos feltérképezése folyamatban van – közölték az akadémia illetékesei a Hszinhua hírügynökséggel.