Kutatás és gyógyítás: egy lépéssel a világ előtt Debrecenben – videóval

A klinikai gyógyszervizsgálatok biztonságának növelése érdekében országosan, de Közép-Európában is egyedülálló kezdeményezést indít a Debreceni Egyetem. A program címe: Szakemberek betegeink biztonságáért. A kezdeményezéssel a betegeknek, valamint a Hajdú-Bihar megyében dolgozó családorvosoknak és gyógyszerészeknek akarnak segítséget nyújtani.

Fotó: illusztráció

Fotó: illusztráció

Dr. Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központjának igazgatója a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában elmondta, nagy jelentőségűek ezek a vizsgálatok, s nagyon fontos, hogy a betegellátásban résztvevő szakembereket, a betegeket, és azok hozzátartozóit hiteles forrásból tájékoztassák – ez az egész program alappillére.

Mint mondta, a klinikai vizsgálatok esetében olyan gyógyszerek alkalmazásáról van szó, amelyek még nem érhetőek el a gyógyszertárakban, de már közel vannak a patikákhoz. Sok olyan készítménnyel foglalkoznak, melyeket törzskönyveztek, de az ár miatt a betegek nem tudnak hozzájutni ezekhez. A szakember kiemelte, ha a páciensnek nagy szüksége van a készítményre, akkor rendelkezésre tudják azt bocsátani, olyan helyen zajlanak ugyanis a vizsgálatok, ahol betegellátás is van.

Mint mondta, minden háziorvost, gyógyszerészt megkerestek és együttműködést kezdeményeztek velük, mivel szervezett formában szeretnék megvalósítani a klinikai vizsgálatokat, minden, megyében működő családorvosnak, gyógyszerésznek felajánlják a lehetőséget és együttműködési keretszerződést kínálnak fel nekik.

Hozzátette, az utóbbi két és fél évben jelentős előrelépés történt Debrecenben, hiszen ahogy arról már korábban beszámoltunk, évente 150-160 új klinikai vizsgálat indul az egyetemen, most közel 400 vizsgálat zajlik az intézményben, ahol tizenhat klinikai farmakológus szakvizsgával rendelkező szakember, több mint száz, nemzetközi szinten is elismert szakorvos dolgozik. Dr. Páll Dénes kiemelte, nagyon sok területet lefednek, hiszen az onkológia, a hematológia, a kardiológia is érintett, hangsúlyosan foglalkoznak a cukorbetegség, tüdőbetegség, allergiás asztmás betegségekre használható gyógyszerekkel. Jó lehetőség ez a betegeknek és az orvosoknak, de nem egyszerű bejutni egy ilyen vizsgálatra.

Dr. Páll Dénes

Dr. Páll Dénes

– Azt, hogy egy adott beteget be tudjanak válogatni az adott vizsgálatba, szigorú szabvány határozza meg. Eleve felsorolják, milyen feltételeknek kell megfelelnie a betegnek, és ha a páciens érdeklődik a vizsgálat iránt, de nem illik bele abba, akkor is van értelme megőrizni az adatait, mivel később felajánlhatnak neki egy megfelelő készítményt. Egy lépéssel a világ előtt tudunk járni, hiszen mindent meg lehet adni a betegeknek azok közül a gyógyszerek közül, amik elérhetőek a patikákban, de még ennél is többet tudunk nyújtani. Szorosabb kontroll lehetőséget kapnak, szorosabb kapcsolattatásra van módjuk az orvos szakemberekkel – tette hozzá a központ igazgatója.

Dr. Páll Dénes kihangsúlyozta, a betegek a gyógyszeres vizsgálatokért nem kaphatnak pénzt, a programba való belépéskor részletes tájékoztatást kapnak a kezelésről, a készítményekről, s mindenképpen írásos beleegyezést kell tenniük, amit egyébként menet közben vissza is vonhatnak. A vizsgálatért tehát pénz nem jár, de az utazási költséget, az étkezést megtérítheti feléjük a Debreceni Egyetem Gyógyszerfejlesztési Koordinációs Központja – emelte ki a szakember.

Hozzáfűzte, a program egyik nagy előnye, hogy a gyógyszereket, a kezelést ingyen kapják meg a betegek, ami azért is nagy szó, mert egyes készítmények esetében akár több százezer, vagy több millió forint is lehet a havi terápiás költség, a biztosító pedig ezeket a gyógyszereket csak nagyon lassan fogadja be. A másik előny pedig az, hogy a pácienseket térben és időben elkülönítetten látják el a szakrendelésektől, úgy működik ez, mintha magánklinikán lennének. Dr. Páll Dénes szerint a betegkövetés is működik, előre meg van határozva az, hogy hányszor kell kontrollon megjelennie a program résztvevőjének. Mint mondta, a vizsgálatok pontosságára is nagy hangsúlyt fektetnek, a világ különböző helyein végzik az elemzéseket, nem a saját laborokban történik a vérvizsgálatok értékelése, egy központi laborba küldik ki az eredményt, hogy aztán egy irányba mutató adatokat nyerjenek.

A központ igazgatója emlékeztetett, az egyetemen zajló klinikai farmakológiai vizsgálatok komoly múltra tekintenek vissza. Már a hatvanas években is voltak ilyen kutatások, de az európai színvonalú vizsgálatok a nyolcvanas években indultak el, ennek is köszönhető, hogy ilyen sok szakember áll rendelkezésre az intézményben.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban megtekintheti.

DehirEsti Közelkép 2016-02-01