Könnyebben juthat munkához, ha egy cégnél gyakorol a hallgató

A gépészmérnöki szakon ebben a tanévben már 19 hallgató tölthette gyakorlati idejét azoknál a nagyvállalatoknál, akikkel az egyetem együttműködési megállapodást kötött. Az egyetem célja az volt a fórummal, hogy a végzős középiskolások tájékozódhassanak a duális képzés előnyeiről.

A duális képzésről tájékozódhattak a diákok

A duális képzésről tájékozódhattak a diákok

Végzős középiskolások ismerkedhettek a Debreceni Egyetem műszaki karán a duális képzés lehetőségeivel. A gépészmérnöki szakon az idei tanévben tizenkilencen vehettek részt ebben a képzési rendszerben. Kiss Dávid egyike azoknak, akik ezt választották. Ő egy nagyvállalat termelési részlegénél sajátítja el a munkafolyamatokat a gyakorlatban is.

– Az eddigi tapasztalataim szerint a cég mindenben segít, hogy szakmailag tudjak fejlődni, hogy egy olyan tudás legyen mögöttem, amivel később szakmai elismerést kaphatok. Ez egy nagy presztízst jelentene számomra – hallhattuk az egyetemi hallgatót.

A duális képzés előnye az, hogy a képzésben részt vevő cégek szívesen látják azokat, akik náluk szereznek szakmai tapasztalatot. Szűcs Edit a műszaki kar dékánja azt mondta a beiskolázási nap megnyitóján, hogy a duális képzésben végzők biztosabban jutnak álláshoz.

– Az elhelyezkedés szempontjából a mérnökök elég jól el tudnak helyezkedni. A duálisosoknál teljesen egyértelmű az esély, hogy mikor ők lediplomáznak, már másnap ugyanúgy folytathatják a munkát – nyilatkozta Szűcs Edit, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja.

Barcsa Lajos alpolgármester kijelentette: a város fejlesztési terveiben az szerepel, hogy minél több befektető telepedjen le Debrecenbe. Az egyetem felismerte,  hogy a vállalatoknak azonnal használható szakemberekre, mérnökökre van szükségük. A duális képzésben rejlő lehetőségek pedig esélyt jelentenek mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára.

– A város jövője szempontjából nagyon fontos, hogy ezek az együttműködések működnek és a vállalati szféra, az egyetem, valamint a város közösen gondolkodik – mondta Barcsa Lajos alpolgármester.

A következő tanévben az egyetem harminchat helyet biztosít hallgatóknak a gépészmérnöki szak duális képzésére. Már 14 vállalattal kötöttek együttműködési megállapodást, 2017-től pedig várhatóan a műszaki menedzser szakon is beindulhat a duális képzés.