Kisebb kukák, szelektív zsákok: így „szemetelnek” jövőre a debreceniek – videóval

Ülésezett csütörtökön a debreceni közgyűlés. A testület döntéseit a Debrecen Televízió Köz-ügy című műsorában értékelte Balázs Ákos, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője és Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik frakciójának a vezetője.

Változik a tulajdonosi szerkezet az akadémián

Változik a tulajdonosi szerkezet az akadémián

Amint arról a Dehir.hu is beszámolt, a Debreceni Egyetem élve opciós jogával kiegyenlítené az erőviszonyokat a Debreceni Labdarúgó Akadémiában, melynek most a DVSC Futballszervező Zrt. többségi tulajdonosa. Ezt követően olyan tulajdonosi szerkezet alakulhat ki, melyben mindhárom tulajdonosnak, a DVSC Futballszervező Zrt-nek, Debrecen önkormányzatának és a Debreceni Egyetemnek azonos mértékű üzletrésze lenne. A képviselők egyhangúlag támogatták az erről szóló előterjesztést.

Balázs Ákos

Balázs Ákos

A városvezetés számára rendkívül fontos kérdés a labdarúgó akadémia működése – szögezte le Balázs Ákos, hozzátéve, hogy a Fidesz képviselői örülnek az egyetem döntésének, s garanciát látnak arra, hogy pozitív változások történnek majd az akadémia életében. A frakcióvezető beszámolt arról, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség megbízásából minősítettek a magyar fociakadémiákat, s a debreceni a legjobb minősítést kapta. A városvezetés célja, hogy ez hosszú távon is így maradjon.

Kőszeghy Csanád Ábel arról beszélt, hogy a jövőben a városnak és az egyetemnek is több beleszólása lesz az akadémia döntéseibe, ezeket nem tudja majd egymagában meghozni a DVSC. A Jobbik frakcióvezetője emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban az akadémián egy nem rendezett, 220 ezres számlatartozás miatt napokra kikapcsolták az áramot, így nem lehetett megtartani az edzéseket. Szerintük ennél is nagyobb botrány, hogy az okokról nem mondott igazat a szülőknek az akadémia vezetője.

Balázs Ákos azt mondta, az egyetem és a város most azért döntött a tulajdonosi szerkezet megváltoztatása mellett, hogy „megelőzzük, hogy itt bármiféle nagyobb problémák legyenek.” A fideszes frakcióvezető arról is beszélt, hogy az egyetem a közelmúltban sok beruházást hajtott végre, mely a sporttudományokat szolgálja: azt várják, hogy a kutatások eredménye megjelenjen majd a fociakadémián is.

A Jobbik politikusa felidézte, hogy sok képviselő szólt hozzá az előterjesztéshez, de a szokásoktól eltérően most nem vitáztak a különböző pártok képviselői, hanem mindannyian az aggodalmaikat fejezték ki, majd mindenben egyetértésre jutottak.

Csökken a helyi adója az orvosoknak és az innovatív cégeknek

A közgyűlésen módosították a helyi adókról szóló rendeletet is. Az önkormányzat a háziorvosoknak és a kutatás-fejlesztési tevékenységet végző vállalkozásoknak ad jelentős könnyítést jövőre, ezekre kormány- és parlamenti döntések adnak lehetőséget. Az orvosok 50 százalékos helyi iparűzési adókedvezményt kapnak. A kutatás-fejlesztést végző cégek pedig fejlesztés költségeik 1 százalékával, legfeljebb az adójuk 70 százalékig csökkenthetik iparűzési adójukat.

Balázs Ákos emlékeztetett arra, hogy ez utóbbihoz hasonló kedvezményt Debrecen vezetett be először, ezt azonban – egy jogvitát követően–, idén már nem vehették igénybe a vállalkozók. Most újra lehetőség nyílt a kedvezményre, így újra bevezethetik ezt a támogatási formát.

Kőszeghy Csanád Ábel

Kőszeghy Csanád Ábel

Kőszeghy Csanád Ábel a közgyűlésen arról kérdezte Papp László polgármestert, hogy nem fog-e hiányozni a költségvetésből a 6-800 millió forintos bevételkiesés. A Köz-ügyben már úgy fogalmazott, meggyőzte őt a polgármester, s ő is úgy látja, szükség van az adókedvezményre a sok munkahelyet teremtő cégek Debrecenben tartására, Debrecenbe csábítására.

Balázs Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi uniós ciklusban az ország ezermilliárd forintot fordíthat kutatás-fejlesztésre. Debrecen önkormányzata létrehozta az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központot, melynek az lesz a feladata, hogy minél több debreceni vállalkozást – kicsiket és nagyokat – segítsenek a lehető legtöbb uniós forrás elérésében.

Az egész város területére kiterjesztik a szelektív hulladékgyűjtést

Hamarosan a város teljes területén gyűjthetik a debreceniek szelektíven a háztartási hulladékot, a meglévő szolgáltatást ugyanis a megyeszékhely teljes területére kiterjesztik. A frakcióvezetők elmondták, ebben nem volt vita, mindenki támogatta az előterjesztést.

A társasházakban lakók továbbra is a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre vihetik a papír, a műanyag és a fém hulladékot, valamint az üres üvegeket, a családi házakban élők pedig az úgynevezett zsákos szelektív hulladékgyűjtéssel élhetnek.

Józsán vezették be a zsákos szelektív hulladékgyűtést

Józsán vezették be a zsákos szelektív hulladékgyűtést

Debrecenben először a józsai városrészben vezették be a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtést. A lakosok szeretik, mert kényelmes, nem kell elvinni a hulladékot a gyűjtőszigetekre. A zsákokba papírt, PET-palackot, italos kartont, fóliát, és aludobozt szabad tenni. A gyakorlat szerint a szelektíven gyűjtött hulladék elszállítását egy erre a célra rendszeresített járművel viszik el egy előre megadott napon, hetente egyszer, a sárga zsákokat pedig minden alkalommal pótolják.

Eddig 600 utcában lehetett külön gyűjteni a papír, a fém és a műanyag hulladékot zsákokba, januártól több ezer utcában, a város egész területén lehetősége lesz erre a családi házakban élőknek.

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatást végző Debreceni Hulladék Nonprofit Kft. alvállalkozója, a szelektív gyűjtésért is felelős AKSD Kft. azt jelezte, hogy a szelektív gyűjtés kiterjesztésének többletköltségét nem hárítaná át a Debreceni Hulladék Nonprofit Kft-re. Ez azt jelenti, hogy a szelektív hulladékgyűjtési lehetőség továbbra is ingyenes lesz minden debreceninek, akár a gyűjtőszigeteten dobja ki a szelektív hulladékot, akár zsákban gyűjti azt.

A sárga zsákokba üveget ezután sem lehet majd tenni, azt továbbra is kizárólag az erre a célra kialakított gyűjtőszigeteken lehet majd kidobni.

Kisebb kuka, de mennyiért?

Kőszeghy Csanád Ábel beszélt arról is, hogy a jövőre már 60 és 80 literes hulladékgyűjtő edényeket is lehet majd igényelni Debrecenben. Többek között erről is tárgyalt mai ülésén az önkormányzat környezetvédelmi és városfejlesztési bizottsága. A 60 literes kukákat az egyedül élő és ingatlanukat egyedül használók igényelhetik, a 80 litereseket azonban szinte bárki igénybe veheti.

Akinek kisebb kukája lesz, kevesebbet kell majd fizetnie

Akinek kisebb kukája lesz, kevesebbet kell majd fizetnie

A jobbikos frakcióvezető emlékeztetett arra, hogy a 70 évet betöltött debrecenieknek eddig nem kellett fizetniük a kukák elszállításáért. Ez a kedvezmény megmarad, de csak a 80 literes kukákra. Ha valaki ragaszkodik a 120 literes kukához, annak egy kisebb, kiegészítő díjat kell fizetnie. Balázs Ákos azt ígéri, hogy erről mindenkit értesítenek tavasz előtt, mikor is a nyugdíjasoknak meg kell hozniuk a kuka méretéről a döntést.

Kőszeghy Csanád Ábel problémaként említette, hogy jelenleg még nem lehet tudni, mekkora elszállítási díja lesz a kisebb kukáknak, erről a döntést nem az önkormányzatnak, hanem a szakminisztériumnak kellene meghoznia, de ezt mindeddig nem tette meg. Balázs Ákos úgy véli, erre hamarosan sor kerül.

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tekinthetik meg:

DehirKöz-ügy 2015-12-17