Kirúgták a Real edzőjét, házon belülről érkezik az utód

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a vezetőség menesztette Rafa Benítez vezetőedzőt. A spanyol szakember helyét a klub legendás játékosa, az eddig a Real Madrid Castillát irányító Zinedine Zidane veszi át.

Florentino Pérez elnök és Rafa Benítez, a menetszett tréner

Florentino Pérez elnök és Rafa Benítez, a menetszett tréner

Az 55 esztendős Benítez a nyáron hároméves szerződést kötött a Real Madriddal, de a várakozáson aluli szereplés miatt hét hónap után menesztették posztjáról.

A királyi klub a spanyol bajnokságban 18 forduló után a harmadik helyen áll, míg a Bajnokok Ligájában csoportelsőként bejutott a legjobb tizenhat közé, de a rangadókon rendre csalódást keltő teljesítményt nyújtott.

A blancók elnöksége 42 nappal ezelőtt, a Barcelonától elszenvedett 4–0-s vereség után is tárgyalt a vezetőedző jövőjéről, ám akkor még maximális támogatásáról biztosította a szakembert. Most mégis kirúgták, pedig a realnál ritka az év közbeni szerződésbontás (utoljára 2006-ban fordult elő ilyesmi).

A Real Madrid január 3-án a Valencia elleni 2–2-es döntetlennel kezdte az évet – így a listavezető Atlético Madriddal szemben négy, míg az egy meccsel kevesebbet játszó Barcelona mögött két pont a hátránya –, ezek után pedig elfogyott a vezetőség türelme.

„Az igazgatótanács nehéz döntést hozott meg. Rafa Benítez csodálatos személyiség, igazi profi, de bármennyire is fájó kimondani, elbocsátottuk a vezetőedzői pozícióból” – mondta Florentino Pérez.

Benítez helyét a klub korábbi legendás játékosa, Zinedine Zidane veszi át, aki eddig a Real Madrid farmcsapatát, a harmadosztályban szereplő – és ott pillanatnyilag a második helyen álló – Castillát irányította.

A 43 esztendős tréner január 9-én, szombaton a Deportivo elleni hazai bajnokin mutatkozik be a királyi gárda első csapatának élén. Zidane számára nem lesz ismeretlen a Real Madrid kispadja, hiszen Carlo Ancelotti másodedzőjeként már dolgozott az együttes szakmai stábjában.

A hírek szerint Zidane első intézkedése az lett volna, hogy visszaviszi a csapathoz a nyáron távozó Iker Casillast, aki azonban visszautasította az ajánlatot, és marad a Portónál.