Kína rövidesen lekörözi Amerikát, Európa lassú menetre vált

A korábban vártnál évekkel később, valószínűleg csak a 2020-as évtized végére lesz Kína a világ legnagyobb gazdasága a dollárban számolt nominális hazai össztermék (GDP) alapján – jósolták szombaton ismertetett távlati előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) minden év végén összeállítja a következő 15 évre szóló prognózisát a világ vezető gazdasági erőcentrumainak sorrendjéről (CEBR World Economic League Table).

Idei elemzésében a ház közölte: 2029-re várja az Egyesült Államok és Kína helycseréjét a legnagyobb gazdaságok globális ranglistájának első két helyén.

A CEBR londoni elemzői egy évvel ezelőtti előrejelzésükben még 2025-re valószínűsítették ugyanezt. A korrekciót a cég szerint a kínai gazdaság növekedésének váratlan mértékű lassulása, a kínai valuta gyengülése, illetve a kínai adósságdinamika fenntarthatóságával kapcsolatos kockázatok indokolták.

A ház becslése szerint a nominális kínai GDP-érték 2015 egészében 11 385 milliárd dollár, az amerikai gazdaság által megtermelt hazai össztermék 17 968 milliárd dollár lesz.

A CEBR londoni szakelemzőinek prognózisa szerint azonban másfél évtized múlva már a kínai gazdaság összteljesítménye lesz a legnagyobb a világon. A ház közgazdászainak jelenlegi számítási modellje alapján a kínai GDP-érték 2030-ban 34 338 milliárd dollár, az amerikai hazai össztermék 32 996 milliárd dollár lesz.

A CEBR mindazonáltal – amellett, hogy kínai-amerikai helycserét a tavalyi prognózisban valószínűsítettnél több évvel későbbre várja – alaposan lefaragta az akkori nominális kínai GDP-értékre adott előrejelzését is. A cég egy éve még 43 637 milliárd dolláros kínai GDP-t jósolt 2030-ra.

A kínai gazdaság növekedési kilátásait terhelő kockázatokra más nagy londoni intézetek is felhívták már a figyelmet.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays negyedik negyedéves felmérésében a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a kínai gazdaság megtorpanását nevezték az első számú világgazdasági kockázatnak.

A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül a legtöbben – 45 százaléknyian – alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban a következő egy évben, de egy szignifikáns kisebbség – csaknem 25 százalék – 5-6 százalékos, a válaszadók 5 százaléka pedig 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített jövőre.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés résztvevőinek relatív többsége – 35 százalék – szintén Kínát jelölte meg.

A CEBR szombaton ismertetett távlati előrejelzése szerint a világgazdaság leggyorsabban növekvő térsége a következő 15 évben valószínűleg Közép-Ázsia lesz. A ház várakozása szerint a régió részesedése a világgazdaság összteljesítményén belül 2030-ra 9,9 százalékra nő, vagyis több mint a háromszorosára a 2000-ben mért 2,8 százaléknak.

Az elemzők szerint a világ leglassabban növekvő gazdasági térsége a következő másfél évtizedben Nyugat-Európa lesz, amelynek több országa várhatóan kiesik a felső nyolcas, illetve a felső húszas mezőnyből, amelynek jelenlegi tagjai alkotják a világ legnagyobb gazdaságainak G8-as, illetve G20-as csoportját.

A ház távlati alapeseti prognózisa szerint a 2030-as világranglista legnagyobb gazdaságainak felső tízes mezőnyét Kína, az Egyesült Államok és a harmadik helyre felzárkózó India után Japán, Németország, Nagy-Britannia, Dél-Korea, Brazília, Franciaország és Kanada alkotja majd.