Kihipózott párducok: a Denver Broncos védelme hozta az ötvenediket

Az NFL küzdelmeit most is az Amerikai Főcsoport legjobbja nyerte

Az NFL küzdelmeit most is az Amerikai Főcsoport legjobbja nyerte

Kitűnő, napsütéses időben és bőven húsz fok felett tombolhatott a kaliforniai Levi’s Stadium igen szerencsés közönsége az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) idei nagydöntője, az ötvenedik Super Bowl előtt. Persze, azért az NFL szakírója még kielemezte, hogy kis keresztszél várható, meg hogy a denveri kispad jó két órán keresztül a nappal szemben (de sütkérezve!) lesz kénytelen elviselni a döntőt.

Az NFL küzdelmeit most is az Amerikai Főcsoport legjobbja nyerte

Az NFL küzdelmeit most is az Amerikai Főcsoport legjobbja nyerte

Jaj, szegények, alighanem harminc másik gárda szívesen „elkínlódna” azon a napos oldalon. Ők a többiek, akik elhullottak a 2015-ös bajnokság hosszú menetelése alatt. Ide már csak a legjobbak, a Carolina Panthers (NFC) és a Denver Broncos (AFC) jutottak. Hogy megszerezzék a Vince Lombardi trófeát.

Az amerikai himnuszt Lady Gaga szupersztár énekelte el, meglepően konzervatív öltözetben és stílusban. Elhúztak – szokott módon – a vadászgépek is a stadion fölött. A népek bekészítették a hamburgert meg a söröket az ülésük alá. A Carolina megnyerte a pénzfeldobást, és átadta az első támadás jogát a Denvernek.

Gano kirúgását Caldwell a 20 yardos vonalig vitte, aztán az Indianapolis Colts-szal egyszer már Super Bowl győztes Peyton Manning első két passza jó. Majd a negyedik is, aztán két remek futás, és máris a „vörös zónán”, azaz az ellenfél húsz yardos vonalán belülre ér a Broncos. Ahol azért megtorpannak, de McManus 34 yardos mezőnygóljával már az első támadás végén vezet a Denver (0-3).

Pályán végre Cam Newton és félelmetes támadóalakulata, de az első labdaérintés előtti rövid ima sem segít: néhány centiméter hiányzik a harmadik próbálkozás után, így hamar visszaadják Manningéknek a támadás lehetőségét. Jön egy rövid próbálkozás a fehérek részéről, majd a Panthers támadásánál az első döbbenet: egy rossz bírói ítélet után (amit még a bedobott vörös kendő, azaz a visszanézés sem változtatott meg) a harmadik próbálkozásnál odaérnek Newtonhoz, kiütik a kezéből a labdát a saját célterülete előtt, amit Jackson összeszed és bevisz. Nemhogy kivédekezi, de touch downt szerez a denveri védelem (0-10). Az első negyed végéig a védelmek dominálnak, kissé csalódottan vesszük tudomásul, hogy ez sem lesz egy pontzuhatagos, látványos meccs.

Levette a pályáról a párducokat a liga legjobb védelme

Levette a pályáról a párducokat a liga legjobb védelme

A második negyed eleje rögtön rácáfol erre: valami hihetetlen változatos támadó-drive után (remek Newton és Olsen momentumok végén) Stewart ugrik át fél yardról az egymással földharcot vívó tömeg fölött. Megvan a Carolina első touch downja, és a felzárkózás (7-10). Ráadásul Manning újra gyengécske támadójeleket mutat, gyorsan átkerül a labda az erőtől (már) duzzadó Panthers támadóalakulatához. És újra előlép a liga legjobb védelme, gyorsan leveszi a pályáról a párducokat, majd villan a speciális alakulat is: Norwood majdnem visszahordja a puntot. A húszasról indíthat Peyton, eljutnak az ötösig, de ott megtorpannak, még negyedikre sem sikerül a próbálkozás, végül azért egy mezőnygólra jók (7-13).

Aztán jön az őrület! Először a már lámpalázán túlesőnek tűnő Pantherstől várnánk egy eredményes játékot, ám Tolbert kezéből kiütik, majd a Broncos egy remek hosszú futással „lőtávolba” ér. A Carolina húszasáról indíthat Manning, és rögtön dob egy interceptiont. Kevesebb, mint négy perc a nagyszünetig, de Newtonék nem tudnak élni az ajándékkal. Még egy-egy játék itt és ott, többször megnézzük a kék rágógumit Newton szájában, de több pont már nincs.

Szünet, büfé, sör, esztrád műsor, egy kis pihi.

Egyelőre a védelmekről szól szinte minden. Különösen a denverit csodálhatjuk meg ismét: azt követően, hogy két hete otthon szó szerint hidegre tették minden idők talán legjobb irányítóját, Tom Bradyt, most itt a kaliforniai jó időben egy félidő alatt hét ponton tartják az NFC-t szétcincáló, pontzuhatagokkal idejutó Cam Newtonékat. Egészen elképesztő, gyakorlatilag csak egy félidőre vannak attól, hogy egy, mozgásában kissé köszvényes nyugdíjas benyomását keltő irányítónak megszerezzék második Super Bowl győzelmét.

Beyconé is pódiumra lépett a meccs szünetében

Beyconé is pódiumra lépett a meccs szünetében

A félidei szuperprodukció ezúttal a Coldplay minikoncertje. A biztos siker érdekében bevetik Bruno Mars „men in black” csapatát, és a nagyon „egydarabnak” látszó Beyoncé művésznőt is. Visszaidézik (képekben) a korábbi döntők show-it is: látjuk többek között a The Rolling Stonest, Madonnát, Jackót, a U2-t, Paul McCartneyt és a többi szupersztárt. Nem valami nagy szám ez a műsor, de mi valójában egy másikra, a focira vagyunk kihegyezve.

Jönnek is a srácok, nyilván a legfontosabb kérdés az, hogy tud-e váltani támadójátékán a Carolina. Ha nem, oda a nagy álom.

Ők kezdik a harmadik negyedet, és az első passz óriási Ginn Jr-nak, 45 yardos előrehaladás. Aztán elkínlódnak egy darabig a Broncos védelmével, 44 yardos mezőnygól kísérlet lesz a végén, de Gano a bal kapufa tetejét találja el. Ilyet is ritkán lehet látni. Ellenben Manningben a szünetben feltölthették az elemeket, mert az első támadás során két kiválót dob Sandersnek. Utána lő még vagy három „vakot”, de egy közeli mezőnygólra jók (7-16). Már kilenc pont a különbség, azaz legalább két labdabirtoklásnyi előny a Broncosnál.

Ötven yardos hosszú passzal indít rögtön Newton. Már a vörös zóna környékén operálnak, de az irányító eladja a labdát, és bár az interceptiont szerző Ward kiejti a tojáslasztit, a Panthers támadói nem tudják összeszedni. Nincs pont, jöhetnek Manningék. Messzire nem jutnak, és nagyon úgy tűnik, hogy irányítójátékos az idén aligha lesz a nagydöntő MVP-je (az alapszakasz legértékesebbje egyébként Cam Newton).

Von Miller -  a Super Bowl legjobbjának  választott Most Valuable Player

Von Miller – a Super Bowl legjobbjának választott Most Valuable Player

A 2015-ös bajnokság utolsó negyedét a Broncos kezdi, viszonylag jól, mígnem Manning kezéből kiütik a félpálya körül a labdát, jöhet a Panthers. Sok idő már nincs, vagy jönnek a nagy játékok, vagy a nagy blama. A vége egy köztes megoldás: mezőnygól harmincvalahányról, és egy kis kapaszkodás (10-16). Ahogy pörögnek le az órán a percek, úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy lassan egy akadémiai bizottságot kellene összehívni a legnagyobb koponyákkal, akiktől arra várnánk valami ötletet, hogy mivel vigasztalhatná magát az a „csóró” semleges szurkoló, aki sokezer dollárt kiadott a helyszínen egy jegyért. A védelmeket lehet ünnepelni, gondolnánk, amikor négy perccel a vége előtt a Broncosé ismét lekapja Newtont, és nagyon közelre, pontosan 5 yardnyira kerülnek a végső győzelemhez. Amit Anderson gyakorlatilag megszerez egy futással, majd nyomnak egy kétpontos ráadást (10-24).

Véget ért tehát Amerika első számú sportágának tavalyi bajnoksága (szeptembertől a következő év februári nagydöntőig tart a szezon), amit most is az Amerikai Főcsoport legjobbja nyert. Tavaly Tom Brady, az idén Peyton Manning mutatta meg (no jó, utóbbi esetében némi jóindulatot tanúsítunk), hogy a feltörekvő irányító titánok megremegnek a végső siker kapujában, míg az „öregekre” lehet alapozni.

Peyton Manning: Most ünnepelni akarok, a visszavonulásról még nem döntöttem

Peyton Manning: Most ünnepelni akarok, a visszavonulásról még nem döntöttem

Valójában azonban egyértelmű, hogy az idén a rájátszásban fenomenális védőjátékot bemutatni képes Denver Broncos kihasználta egyetlen esélyét: gyakorlatilag az utolsó két mérkőzésen „agyonverték” az ellenfél irányítóját, és belekergették az ellenfelet a vereségbe. A Carolina Panthers nem tudott felnőni a feladathoz, a végén megremegtek, és csődöt mondtak. Korábban megverték azokat a rájátszás menőket (Seattle, Arizona, vagy ez utóbbi a Green Bayt), akik aligha játszottak volna ennyire gyengén a Super Bowl-on. De hát ezt kit érdekel? Ők nem voltak itt, a Carolina igen. Bár alig láttuk őket.

Széles Tamás