Kihasználják a tavaszias időt, több helyen gallyaznak Debrecenben – videóval

Egy megtört ágat kellett levágniuk a Dehusz munkatársainak csütörtökön délelőtt a Lehel utcánál. A közfoglalkoztatottak időjárástól függően egész évben gallyaznak, ők leginkább a város utcáiban ritkítják a fák ágait. Mivel olyan gépeket használnak, amelyekhez jogosítvány kell, ezért csak szakemberek végzik náluk ezt a munkát.

Ritkítják az öreg, balesetveszélyes fákat

Ritkítják az öreg, balesetveszélyes fákat

– Ezeket a gallyazásokat télen is csináljuk abban az esetben, ha az időjárás lehetővé teszi. Szakképzett dolgozóink vannak, akik közhasznú munkában vesznek részt. Teleszkópos motorfűrészeket használnak, 3 vagy 4 méter magasságig tudunk gallyazni – mondta Rácz Norbert, a Dehusz Nonprofit Kft. telepvezetője.

Az AKSD Kft munkatársai úgynevezett ifjítást végeznek a Tócóskertben. Megmetszik a cserjéket és bokrokat, levágják a fák elöregedett ágait, illetve a vadhajtásokat a lakótelepen lévő parkokban. Erre azért van szükség, hogy tavasszal dúsabb lombkoronája legyen a fáknak. Az AKSD a napokban kezdte a munkát, amit a tervek szerint  márciusig be is fejez.

– Debrecen egész területén dolgozunk, az összes park fenntartása hozzánk tartozik. Tizenöt kollégánk munkálkodik most azon, hogy március közepére, végére, rügyfakadásig a cserjéket, illetve fát megifjítsák – hallhattuk Domokos Csillát, az AKSD Kft.szóvivőjét.

A gallyakat egy kupacba gyűjtik, a halmokat pár nap múlva elszállítják a regionális hulladékkezelő telepre, ahol komposztálják a vékony ágakat.

DehirVárosszerte gallyaznak Debrecenben