Ki volt az év sportolója Debrecenben, csapatban nyújtott teljesítménye alapján?

Figyelem: ebben a bejegyzésben szavazás szerepel, látogasd meg az oldalt, ha részt akarsz venni a szavazásban.

Az év meghatározó debreceni személyiségeit keresi a Dehir.hu idei választásán. A közélet, a sport, a kultúra és a civil szféra világából kértünk fel tizenegy ismert embert a zsűribe, segítsenek döntésre jutni.

Ők hat kategóriában állítottak jelölteket, közülük a Dehir olvasói választhatják ki a győztest. Nagyon sok emlékezetes sportsiker született 2015-ben, így két, ehhez kötődő kategória is van a Dehir.hu választásán: külön szavazhattak az olvasók az év sportolójára a csapatban nyújtott produkciók, és külön az egyéni teljesítmények alapján.

Ezennel a csapatsportágak jelöltjeit mutatjuk be. Van közöttük labdarúgó, kézi- és vízilabdázó, jégkorongozó és aerobikos is. A döntés az önök kezében van. A voksokat január 11-én déli 12 óráig várjuk, egy gépről 24 órán belül csak egy szavazatot lehet leadni. Az év gazdasági szereplőjére itt, az év művészére itt, az év rendezvényére itt lehet szavazni!

Balogh Norbert

Balogh Norbert felbukkanása volt szinte az egyetlen dolog, aminek a DVSC-TEVA közelmúltjában örülni lehetett. Mert a nyakigláb ifjú csatár akár gólt lőtt, akár nem, mindig üde színfoltot jelentett a gyakori szürkeségben, kiszámíthatatlan cselei akkor is tapsra ragadtatták a nézőket, ha közben a csapatnak egyáltalán nem ment a játék.

Balogh Norbert

Balogh Norbert

Pedig nem indult könnyen Balogh Norbi sora. A fiatal tehetség a közelmúltban szokatlan és megindító őszinteséggel beszélt eddigi életéről, a böszörményi cigánysorról, az elvesztett családi lakról és az otthoni gondokról. Az, hogy ennek ellenére idáig jutott, dupla kalaplengetést érdemel. A csatár számára nagy csalódás volt, hogy Bernd Storck nem vitte el az U 20-as világbajnokságra. De Norbi nem sértődött meg, hanem még keményebb munkára fogta magát, és jönni kezdtek a gólok is. Storck pedig – aki pedig időközben a felnőtt válogatottat kormányozta ki az Eb-re – bebizonyította, hogy nem ejtette, sőt kifejezetten figyel rá, meghívta ugyanis a „jövő válogatottjainak” négynapos összetartására. Norbi pedig ismét bizonyított neki. Természetesen góllal…

Hegyi Dóra

Ha valaki azt mondja, 2015 az aerobik sportágban Hegyi Dóra kiemelkedő éve volt, fején találja a szöget. A debreceni Flex HD versenyzője ugyanis sikert sikerre halmozott az idén. Persze a diadalok mögött kőkemény munka van. Dóri éppen húsz esztendeje kezdett el a sportággal foglalkozni. Igazán komolyra a dolgai 2013-ban fordultak, amikor budapesti tanulmányait befejezve visszajött Debrecenbe és ismét Kovácsné Laurinyecz Júlia vezette a tréningjeit. Innentől nem volt megállás, az odaadó munka a 2015-ös sikerekbe torkollott.

Hegyi Dóra

Hegyi Dóra

A roppant csinos és szuggesztíven tornázó hölgy egyéniben és csapatban is parádézott. Megnyerte például az idei Világkupa sorozatot – erre korábban egyetlen magyar aerobikos sem volt képes. A bakui Európai Játékokon pedig bebizonyította, hogy igazi csapatember is: Szöllősi Panna, Lendvay Dóra, Farkas Balázs és Bali Dániel társaságában egy hibátlanul bemutatott gyakorlat után szerzett aranyérmet. És akkor még nem is beszéltünk a portugáliai Elvasban megrendezett Európa-bajnokságról, ahol a magyarok első helyen végeztek a nemzetek közti pontversenyben. A sporttörténelmi siker legfőbb kovácsa persze Hegyi Dóra volt, hiszen négy érmet zsebelhetett be: egyéniben és csoportban ezüst-, párosban bronzérmet érdemelt ki. Tehet tehát a karácsonyfája alá szépen csillogó érmeket. És azt mondja, 2017-ig folytatni szeretné.

Könczei Áron

A fiatal hokis a székelyföldi Háromszékről származik. Az 1994-es születésű ifjú tehetség sok erdélyi gyerekhez hasonlóan nagyon hamar felkötötte a korcsolyát, már hatévesen elkezdett jégkorongozni, de ekkor még párhuzamosan művelte ezt a búvárúszással. Ám a hajnali úszóedzések finoman szólva sem töltötték el örömmel, ezért úgy döntött: marad a hoki.

Könczei Áron

Könczei Áron

S az élet igazolta, hogy jól választott, hiszen már tizenhat évesen bemutatkozhatott a felnőtt magyar bajnokságban – ez pedig ritka ebben a férfias ütközésekkel tarkított, jelentős fizikai erőt igénylő sportágban. De Áron hamar bebizonyította, hogy oda való. És ma már nem csak az a célja, hogy helye legyen a DHK-ban, hanem az, hogy helye legyen a magyar válogatottban, abban a nemzeti nemzeti csapatban, amelyik a szentpétervári A csoportos világbajnokságra készül. Sikerült is felhívnia magára Rich Chernomaz szövetségi kapitány figyelmét, így egy norvégiai felkészülési tornán először magára is ölthette a nemzeti együttes szerelését. Könczei Áron bízik abban, hogy folyamatosan jó benyomást tud kelteni a kapitányban. Mert élete nagy álma válna valóra a világbajnoki szerepléssel.

Kudor Kitti

A DVSC-TVP női kézilabda csapatának irányítója is jó esztendőt tudhat maga mögött – igaz, ugyanezt el lehetett mondani róla a korábbi esztendőkben is. A gárda szellemi vezére ugyanis csapatkapitányként igazi húzóembere a Lokinak, mióta visszatért anyaegyesületéhez.

Kudor Kitti

Kudor Kitti

De még mielőtt erről értekezünk, emlékezetünkbe idézhetjük azt a bohókás, extrém frizurás ifjoncot, aki annak idején a Hódosban tanonckodott. Aztán elindult vándorútjára, Derecske és Nyíradony után Hódmezővásárhelyre majd Békéscsabára vezetett az útja, hogy boldogan mondjon igent a hazahívó szóra. Ettől fogva aztán nyomban a kezébe került a karmesteri pálca. Bárki is volt a tréner, rá mindig lehetett számítani, olyannyira, hogy sokak szerint gyakorta volt „Kudor-függő” a csapat, azaz: ha neki ment a játék, győzhetett a gárda, ha nem, aligha. De ő jól viselte ennek a felelősséget, miként annak a súlyát is, hogy nem egyszer neki kellett odaállni sorsdöntő hetesekhez. S ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy mindeközben befejezte tanulmányait a Debreceni Egyetem jogi karán, tehát, ha akarná, oda is biggyeszthetné a „dr.”-t, a neve elé. De ő egyelőre inkább a pályán doktorál hétről hétre.

Lévai Márton

Ez a fiatalember 1992. április 29-én született Tatabányán. A kétszeres bajnoki ezüstérmes kapus sokáig a Budapest Honvédnál játszott. Két évig szerepelt eztán Szolnokon, majd a tavalyi szezonban ismét  a fővárosiak kapuját védte. Innen csábította Debrecenbe a kétszeres olimpiai bajnok szakvezető.

Lévai Márton

Lévai Márton

Lévai Márton hangsúlyozza, nagyon jól esett neki, hogy Varga Tamás ragaszkodott a személyéhez, és a tervei is elnyerték a tetszését. Örül neki, hogy ambiciózus társak közé került, aki hozzá hasonlóan éhesek a sikerre. Az élet pedig bizonyítani látszik, hogy jól döntött, mert Benedek Tibor szövetség kapitány figyelmét felkeltette a DVSE-ben nyújtott teljesítménye, nem késett soká a meghívó a válogatottba. A fiatal kapus persze örül a történéseknek és bizakodva tekint előre. Mi is lehetne más terve, vágya neki, mint az: jó társak között, egy jó csapatban egyre csak fejlődni. Hiszen így lehet tagja egy sikeres DVSE-nek és egy sikeres válogatottnak…