Ki fogja elvégezni pár év múlva a szakmunkát Debrecenben?

Egyre több a diplomás és egyre kevesebb a szakmunkás az országban. Sok területen Debrecenben is munkaerőhiány van – mondta Barcsa Lajos alpolgármester a konferencia megnyitóján.

„Ha manapság mondjuk egy jó villanyszerelőt szeretnénk találni vagy egy jó asztalost, akkor bizony körbe kell telefonálnunk az ismerőseink között, hogy találjunk ilyen embereket” – hallhattuk az alpolgármestert.

Ezen szeretne 3-4 éven belül változtatni a Debreceni Szakképzési Centrum. Első lépésként a fiatalok érdeklődését akarják felkelteni a különböző szakmák iránt. Tirpák Zsolt főigazgató úgy fogalmazott: ehhez élményeket és gyakorlati tapasztalatokat kell nyújtani a diákoknak.

„Nem lehet akadémikus tudást átadni, nem lehet tankönyvi tudást átadni. Olyan tudást kell átadni a szakképzésben, ami használható, ami gyakorlatorientált, ami élő és friss tudás” – hangoztatta Tirpák Zsolt.

Problémát jelent a hiányszakmáknál az is, hogy Magyarországon most sokkal kevesebb az iskolából kikerülő munkavállaló, mint ahányan nyugdíjba mennek – tette hozzá Miklóssy Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.

„A villanyszerelőtől az építőipari szakmunkásokon át a bolti eladókig, de nem csak a szakmunkásoknál, hanem a betanított munkásoknál is egyre kevesebben jelentkeznek” – mondta Miklóssy Ferenc.

A mai konferencia a fő célja az volt, hogy szorosabb legyen az együttműködés a szakképzésben résztvevő nagyvállalatok és a szakképző intézmények között.