Két világbajnok is elindul a debreceni Bocskai emlékversenyen

A kontinens legrangosabb nemzetközi tornái között számon tartott viadal pénteki, debreceni sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy ezúttal 27 magyar indul, ami valamivel kevesebb a megszokottnál. Kovács László szövetségi kapitány jelezte: szándékosan szűkítették a hazai mezőnyt, s csak azok kapnak lehetőséget, akik a válogatottak összeállításánál is szóba jöhetnek.

– Természetesen nem a mostani versenyen kell csúcsformában lenniük a versenyzőinknek, hiszen április közepén lesz az első olimpiai kvalifikációs torna, ám fizikálisan jól kell teljesíteniük a fiúknak – mondta el Kovács László, hozzátéve, hogy az elszántságot, a győzni akarást szeretné látni mindannyiukon. Hangsúlyozta: “akiben nem lesz meg a lelkesedés, nem látszik rajta, hogy keményen odateszi magát, csak elvan a ringben, azzal nem nagyon lehet számolni a későbbiekben”.

A magyar csapatban helyet kapott többek között az Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai és világbajnoki negyeddöntős Harcsa Zoltán (75 kg), a 2010-es Eb-győztes Bacskai Balázs (69 kg), a tavalyi Eb-n harmadik Csóka Nándor (52 kg), illetve a kétszeres Eb-bronzérmes Varga Miklós is, de indul majd a tavalyi országos bajnokságon visszatért, hatszoros vb- és Eb-dobogós Káté Gyula (69 kg) is.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere a sajtóeseményen többek között azt emelte ki, hogy a Bocskai történetének legnagyobb mezőnye lesz az idei, a nevezések alapján 29 ország 168 öklözője indul.

A két vb-győztes mellett hét Európa-bajnok is erősíti a mezőnyt, melyben a tavalyi Európa Játékok tíz nyerteséből hat ringbe lép. Vélhetőleg az olimpia, illetve az ötkarikás selejtezők előtti kiváló időpontnak is köszönhető, hogy olyan vezető ökölvívó-nemzetek, mint a kazah, az azeri, az angol, vagy az ukrán szinte legjobb csapatukkal jönnek, több elsővonalas bokszolóval a soraikban. A mezőny mérete és minősége miatt – a tavalyi évhez hasonlóan – lesznek olyan súlycsoportok (60, 64, 69, 75 kg), melyekben két csoportra osztják a bokszolókat, azaz ezeknek a kategóriáknak két győztese lesz.

A verseny szerdán kezdődik. Az első három napon 14 órakor kezdődnek a küzdelmek az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban, míg a jövő szombati finálés program 15 órakor rajtol.