Két év börtönre ítéltek Debrecenben egy izlandi orvostanhallgatót

Bűnösnek mondta ki életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében a Debreceni Törvényszék azt a debreceni orvostanhallgatót, aki kalapáccsal támadt szintén medikus barátnőjére. Az izlandi lányt első fokon két év börtönre ítélték, öt évre felfüggesztve. A medikust öt évre kiutasították Magyarországról.

Illusztráció

Illusztráció

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség vádirata szerint az izlandi vádlott (Emma Caroline F.) és a nigériai sértett (F. B.) szoros baráti kapcsolatban álltak. Mindketten a Debreceni Egyetem VI. éves orvostanhallgatói voltak, bérelt lakásban laktak Debrecenben, rendezett anyagi körülmények között.

2012. július 24-én a két lány együtt töltötte a délutánt, vásároltak, kozmetikushoz mentek. A sértett albérletéből késő este taxizott át a vádlotthoz, aki vacsorával várta. Maga tálalta az ételt, amibe – nem tudni milyen okból -, altatót kevert – írja a vád.

Vacsora után filmeztek, majd a nigériai lány az altató hatására rövidesen elaludt. Másnap reggel a lány még mindig gyengének, elesettnek érezte magát, így a vádlott lakásában maradt, végigaludta a délelőttöt, míg izlandi barátnője ügyeit intézte a városban.

Délután a vádlott hazatérte után felöltöztette a sértettet és hazavitte saját otthonába. F. B. továbbra is elesett állapotban volt, csak részlegesen emlékezett arra, ami vele történt. A két lány a délutánt a sértett lakásában töltötte. F. B. a hálószobában hason aludt, amikor Emma Caroline F. magához vett egy csaknem félkilós kalapácsot, ráült a lány lábára és hátulról fejbe verte. Az ütésre a nigériai lány magához tért, de védekezése ellenére társa újabb ütést mért rá. Dulakodás alakult ki a barátnők között, a sértettnek sikerült felállnia az ágyról, kicsavarta támadója kezéből a kalapácsot, majd menekülőre fogta. A vádlott hajánál fogva igyekezett visszarántani, de a sértettnek mégis sikerült kimenekülnie a lakásból. Útközben a házban lakóktól próbált segítséget kérni, de nem járt sikerrel, végül kijutott a társasház udvarára, átment egy másik lépcsőházba és ott talált segítőre. Menekülés közben végig nála volt a kalapács és mindenhol vérnyomokat hagyott maga után.

A szomszéd leültette a kalapácsot szorongató nőt, próbálta a történtekről kérdezni, közben hívta a mentőket, akik aztán a rendőrséget is értesítették. A sértettet a Kenézy Gyula Kórházba kellett szállítani, a nő feje két helyen repedt meg a kalapácsütések hatására.

A helyszínre érkező rendőrök a vádlottat már nem találták ott, de az elkövetés eszközét lefoglalták. A vádirat szerint a sértettnél életveszélyes állapot nem alakult ki, a bántalmazás maradandó testi károsodást, egészségromlást nem okozott, viszont a vádlottnak – szándéka szerint – számolnia kellett azzal, hogy súlyos, életveszélyes sérülést okozhat. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy F. B. szervezetébe valószínűleg több altató tabletta is került. A bántalmazás indítéka egyébként a nyomozás során nem derült ki.