Kemény nőt játszik megint a szexis tehetség: itt a Joy

A fiatal színésznő, akit minden korosztály más szerepből ismer, Jennifer Lawrence – vagy ahogy hazájában becézik, „Jela” – alig pár év alatt nagyon messzire jutott. Pedig tulajdonképpen még mindig a karrierje elején van.

Jennifer Lawrance kemény nőt alakít

Jennifer Lawrance kemény nőt alakít

A színésznő neve napjainkra a legtöbb mozilátogató számára ismert. Jennifer Lawrence az utóbbi évek számos sikerfilmjében (és sikerszériájában) játszott főszerepet, egyaránt lenyűgözve nézőt és kritikust. Szinte azonnali közönség-kedvenc lett, és bebizonyította, hogy nem minden fiatal művésznő csak a külsejével tud érvényesülni.

Tizenhat éves korában egy sorsszerű fordulaton múlott, hogy megtalálta a színészi hivatást. Már a legelső meghallgatásán lenyűgözött mindenkit szenvedélyével, a zsűri bolondult tehetségéért és rekedtes, „dögös” hangjáért. Jennifer ráadásul kellően csinos ahhoz, hogy az első megszólalás előtt is belopja magát a legtöbb férfiember szívébe.

Első kisebb sorozatszerepei után 2010-ben robbant be igazán a köztudatba, A hallgatás törvénye című filmben Ree Dolly-t alakította. A meglehetősen összetett szerepet olyan kiváló alakítással játszotta, hogy 2011-ben az Oscar-gálán legjobb női főszereplőnek jelölték – A hallgatás törvényét pedig legjobb filmnek. Ezzel Jennifer bekerült a legfiatalabb Oscar-jelöltek közé.

Innen kövezett út vezetett a hírnév csúcsáig, jelölése után még abban az évben három főszerepet is kapott, aminek köszönhetően olyan művészekkel forgatott, mint Mel Gibson és Jodie Foster. Bekerült a régóta futó cím, az X-men legújabb részeibe is. S ha mindez nem lett volna elég, a következő év elhozta számára azt, aminél többet fiatal színésznő nem is kívánhat.

A 2012-es évet Bradley Cooper és Robert De Niro oldalán kezdte Jennifer Lawrence: a napos oldal egyedülállóan nagy elismerést kapott a szakértőktől. De az év, és Jela nagy dobása egyértelműen az Éhezők Viadala volt, melyet moziba kerülésekor már lázban égve várt világszerte az ifjúság, lévén az alapjául szolgáló regény addigra bestseller lett. Ez a sorozat megpecsételte Jennifer karrierjét és sokak számára ikoni státuszba emelte őt.

A színésznő a siker létráján kettesével veszi a fokokat, de mindvégig megőrizte alázatát és egyszerűségét. 2013-ban, filmes karrierjének harmadik évében megkapta a legjobb női színésznőnek járó Oscar-díjat. Mégis, minden megjelenésével egy hétköznapi lányra emlékeztet, aki néha elegáns ruhát ölt a kellő alkalmakra.

Legújabb, most megjelent filmjében, a Joy-ban a címszereplőt alakítja, aki keménykezű nőként üzleti dinasztiát épít fel. Jennifer filmbeli alakítását egy Golden Globe-ra és másik öt díjra jelölték. A film csütörtöktől látható az Apolló moziban.