Jövő júliustól Debrecenben is ingyenes lesz a kéményseprés – videóval

Debrecenben eddig a Fütesz Kft. végezte a kéményseprést. A városban 15 kéményseprő jut 50 ezer kéményre. Decemberben úgy határozott az országgyűlés, hogy az önkormányzatoknak kell ezután döntenie arról, felmondják-e a szerződéseket a szolgáltatókkal, július elsejétől ugyanis ezt a tevékenységet ingyenesen látja el a kormány által kijelölt szerv. Legalábbis az előzetes írásbeli értesítés szerinti első és második időpontban térítésmentes, a harmadik alkalommal viszont már fizetni kellene érte.

Fotó: MTI - Honéczy Barnabás

Fotó: MTI – Honéczy Barnabás

A közgyűlés legutóbbi ülésén úgy döntöttek a képviselők, hogy a város megszünteti a szerződést a jelenlegi szolgáltatóval. A szabályozás szerint ugyanis január végéig határozhatnak arról, hogy megvárják a szolgáltatókkal kötött szerződések lejártát, vagy megszüntetik azt, de újabbat már nem köthetnek. A debreceni közgyűlés szerint a megyei katasztrófavédelem már bebizonyította, hogy képes ellátni a feladatot.

– A katasztrófavédelem kvázi nem kezdőként veszi át ezt a feladatot, és nem egy gyakorlópálya lesz a debreceni önkormányzat közigazgatási területe, hanem már a korábbi évek gyakorlatának megfelelően tudja átvenni ezt a feladatot úgy, hogy ezt a tevékenységet már évek óta végzi, illetve végezteti – nyilatkozta Papp László polgármester.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete már tárgyalt is az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal. A szervezet elnöke telefonon azt mondta a Debrecen Televíziónak: az egyeztetések pozitívan zárultak. A kéményseprőknek nem kell tartaniuk a létbizonytalanságtól, a katasztrófavédelemnél azt ígérték, mindenkit szívesen átvesznek.

– Elhangzott az, hogy határozatlan idejű szerződést kívánnak kötni a munkavállalókkal, és ellentétben a korábbi pletykákkal nem a hivatásos állomány tagjaként, hanem továbbra is munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóként kívánják foglalkoztatni a kéményseprőket – hallhattuk Vámos Csabát.

Felmerült az is, hogy az ingatlantulajdonosok kivárnak majd júliusig, és nem engedik be a kéményseprőket, hogy addig se kelljen fizetni, de a szakszervezet elnöke szerint ez nem lesz jellemző, Ráadásul, ha nem tesznek eleget a felszólításnak, jogi szankciókra és büntetésre számíthatnak.

DehirDebrecenben is állami szerv veszi át a kéményseprést