Jó helyen lesz ennél a nőnél a karmesteri pálca Debrecenben is

Ausztrál női karmesterrel és lengyel szopranistával farsangol a Kodály Filharmonikusok a debreceni Kölcsey Központban február 11-én. A komolyzene – Rimszkij-Korszakovtól Straussig – szórakoztató művekkel alkalomhoz illő vidám maskarát ölt.

Carolyn Watson

Carolyn Watson

A Kodály Filharmonikusok Farsangi koncertje minden bizonnyal derűt hoz a februárba. A zenekar színpadi partnerei ezúttal fiatal, tehetséges muzsikus hölgyek lesznek, vagyis az ausztrál Carolyn Watson karmester és a lengyel Marcelina Beucher szopránénekes.

Carolyn Watson először vezényel a debreceni közönség előtt, ami már önmagában is kuriózum, ugyanis jóval ritkábban láthatunk hölgyet a dirigensi dobogón. A női karmesterek a mai napig megosztják a komolyzenei társadalmat. Sokan tekintik hagyományosan férfi munkának a vezénylést, ennek ellenére a fiatalabb zenész generációkban szépen gyarapszik a hölgyek száma a karmesterek között is.

Abban bizonyára nemtől függetlenül egyeznek a vélemények, hogy a karmester megítéltetése leginkább szakmai felkészültségén és kisugárzásán múlik. Carolyn Watson tudásával és karizmatikus személyével kapcsolatban nem lehetnek kétségeink. Egy sor díjazás és felkérés igazolja, hogy jó helyen van nála a karmesteri pálca. A Kodály Filharmonikusok meghívását a Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny harmadik helyezettjeként kapta. Felívelő művészi karrierjének így következő állomása Debrecen.

Az est énekes szólistája Marcelina Beucher. A pályája elején álló szopránnak bizonyára szép emlékei fűződnek Magyarországhoz. A Zeneakadémia saját szervezésű eseményén, a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen harmadik helyezést ért el 2014-ben. Ezt követően kapott felkérést a Kodály Filharmonikusoktól.

A Kodály Filharmonikusok Farsangi koncertje február 11-én a Kölcsey Központban 19.30-kor kezdődik.