Jelentős sikereket értek el az iraki kormányerők a dzsihadisták ellen

Az iraki kormányerők felszabadították Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellenőrzése alól.

Ez volt az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme 2014 óta

Ez volt az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme 2014 óta

Hétfőn sok iraki érkezett Ramádiba más helységekből, hogy megünnepelje a város visszavételét.

Az iraki kormányerők “teljesen felszabadították” Ramádit, a nyugat-iraki Anbár tartomány székhelyét az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellenőrzése alól – jelentette be hétfőn egy katonai szóvivő.

Egy-két órával korábban más tisztségviselők azt közölték, hogy több ezer pokolgépet kell hatástalanítania az iraki hadseregnek a ramádi kormányzati épületekben és az utcákon, miután a dzsihadista fegyveresek vasárnapi kivonulása után jelentős fegyvertényként visszafoglalta a város nagy részét. Egy friss bejelentés szerint kitűzték az iraki zászlót a fő kormányzati épületre.

Annak ellenére, hogy az IÁ emberei még jelen lehetnek egyes városnegyedekben, az iraki erők állításuk szerint nem ütköznek ellenállásba azóta, hogy ellenfelük elhagyta a kormányzati komplexumot. “A biztonsági erők ellenőrzésük alatt tartanak majdnem minden utcát. Nincs ellenállás” – jelentette ki hétfőn egy meg nem nevezett Anbár tartományi tisztségviselő. Mindazonáltal óvatosan kell haladniuk, mert az utcákon is bárhol lehet hátrahagyott pokolgép – tette hozzá.

Hétfőn sok iraki érkezett Ramádiba más helységekből, hogy megünnepelje a város visszavételét, amely valószínűleg az iraki fegyveres erők legnagyobb győzelme azóta, hogy az IÁ 2014-ben hatalmas területeket foglalt el az országban. A harcok idején csaknem minden helyi lakos elmenekült, aki maradt, azt a dzsihadisták élő pajzsként használták a kivonulásuk fedezésére szemtanúk szerint.

“A kormányzati épületekben legalább 300 pokolgép lehet” – mondta az iraki hadsereg 8. hadosztályának egyik tisztje.

Az iraki erők nem közölték, hogy hány katonát vesztettek a harcokban, de orvosok azt mondták az AFP hírügynökségnek, hogy csupán vasárnap körülbelül száz sebesült katonát szállítottak a bagdadi kórházakba.