Januártól jönnek az elektronikus személyigazolványok

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának tájékoztatása szerint az igazolvány a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja majd, az abba épített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően 2016-tól egy biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni.

Mint írták, a személyazonosító okmányok történetében forradalmi újításnak számított, amikor 2000. január 1-jén bevezették az érvényben lévő követelményeknek megfelelő, kártya formátumú személyazonosító igazolványt. A technika fejlődésével azonban szükségessé vált az újítás, ennek köszönhetően az új okmány biztonságos módon egyesít különböző, a vizuális és elektronikus személyazonosításhoz kapcsolódó elemeket.

A januártól kibocsátott igazolvány amellett, hogy vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát, olyan beépített, magas biztonságú chippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az állampolgárok döntésétől függően az ujjnyomatukat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adataikat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is.

Hangsúlyozták, hogy egyszerre csak egy funkciót lehet majd használni, megakadályozva ezzel, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. A kártyán elektronikusan tárolt adatokhoz való teljes hozzáférésre nincs lehetőség.

Az új személyazonosító igazolvány használatára történő átállás fokozatos lesz, január 1-jét követően, ha az állampolgár személyazonosító igazolványt igényel, akkor számára már az újfajta okmányt állítja ki a hivatal.