Január elsejével megszűnik a 198-as tudakozói hívószám

A hatóság tájékoztatása szerint péntektől már hangbemondás sem figyelmezteti a 198-as telefonszámot felhívókat arra, hogy az országos belföldi egyetemes tudakozó hívószáma megváltozott. A rendelkezés értelmében a valamennyi magyarországi vezetékestelefon- és mobiltelefon-előfizető által hívható egyetemes szám mellett az egyes szolgáltatók fenntarthatják saját piaci alapú tudakozószolgáltatásukat is, amelyek szintén 5 számjegyűek.

A 11800-as hívószámú országos belföldi egyetemes tudakozón keresztül a továbbiakban is a lakossági és az üzleti előfizetők vezetékes, valamint mobiltelefonszámairól lehet információkat kérni a nap 24 órájában, ha az érintettek előzetesen hozzájárultak azok közléséhez.

Az NMHH 2013 végén írt ki pályázatot az egyetemes tudakozó működtetésére, azon az összességében legkedvezőbb ajánlatot benyújtó Invitel Távközlési Zrt. nyert. Az Invitel szerződése korlátozott időre szól, a hatályos európai uniós rendelkezések ugyanis előírják a tudakozószolgáltatás rendszeres felülvizsgálatát.

A közlemény szerint az öt számjegyű hívószámra uniós előírás miatt tértek át, mivel a közösségi szabályozás fokozatosan kivezeti a háromtagú hívószámokat.