Ilyenkor kell igazán a segítség a magányos embereknek

A karácsony az év legszebb időszaka azoknak, akik szeretteik körében ünnepelhetnek. A magányosok számára viszont az év legnehezebb napjai ezek. Éppen ezért ilyenkor megnő az öngyilkosságok, az öngyilkossági kísérletek száma. A szakember szerint érdemes orvosi segítséget kérni, ha valaki egyedül élő ismerősénél indokolatlan hangulatváltozásokat vagy teljes elutasítást tapasztal.

– Valaki annak ellenére, hogy a környezet igyekszik megszólítani, igyekszik vele kapcsolatot teremteni, elzárkózik. Nem igényli ezt a közelséget. Ez is egy jel, hogy talán oda kell rá figyelni – mondta Berényi András, a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központjának vezetője.

Az ünnepek alatt az ünnepi menü is sok gondot okozhat. Ez lehet gyomorrontás, ami 1-2 nap alatt meggyógyul, de gyakran előfordulnak ételmérgezések is, ezért ha valaki elhúzódó hasmenést, vérnyomás-ingadozást tapasztal, szédül vagy lázas, kérjen orvosi segítséget.

– Ha nem kap ilyen súlyosabb esetekben időben orvosi segítséget a beteg, akkor súlyosbodó szervi elégtelenség tünetei léphetnek fel. Ilyen szempontból a vesefunkció az egyik legfontosabb, hiszen ha a szervezet kiszáradásos állapota bekövetkezik, a veseműködése is romlani kezd – közölte Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Tanszékének vezetője.

Az ételmérgezés megelőzhető, ha a nyers alapanyagokat gondosan megtisztítjuk és a kész ételt is megfelelő körülmények között, lehetőleg hűtőben között tároljuk.