Ilyen szép a magasból az újjászülető templom a debreceni Árpád téren – fotókkal

A Tóásó Pál műépítész által tervezett, fiatornyos imahelyet 102 éve, 1914. január 18-án szentelték fel. Ezt megelőzően az alapkövét 1911. május 11-én helyezték le, s a kivitelezést a szintén budapesti Koch Rudolf és Kallós Adolf vállalkozók végezték.A kőfaragványokat az erdőbényei Bech Sámuel, a szobrászati díszítő elemeket a debreceni Somogyi Sándor készítette. A padok, a szószék, az úrasztala és a karzatok az egri Pavlovics Lajos keze munkáját dicsérik.

templomosAkik megállnak a templom alatt, vagy lepillanthatnak rá a szemközti tízemeletes lakóházból, azt is felfedezhetik, hogy felújítás eredményeként a díszes kapu is megszépült. A még nem működő toronyórákat egyébként Kónya László alkotta meg, a kéttonnás harangot pedig a kisgejőci Egry Ferenc. A pneumatikus táskaládás, ékfúvókás orgona (a pécsi Angster József cégének műve) 1912. december 15-én szólalt meg először.

Galéria megnyitása (19 kép )

A gyülekezeti hely 1913 végére lett teljesen készen. Ennek megvalósulása Vecsey Imre, debreceni építész, valamint a felesége, Bruckner Karolina bőkezű adományának köszönhető. A tehetős Vecsey a cívisváros egyik legjelentősebb építésze és ácsmestere volt. Nevéhez fűződik több debreceni malom, részben a Csokonai Színház, továbbá az egykori Fehérló Szálló és a Böszörményi úti méntelep építése is.

ter9Az Árpád tér ugyanakkor előzőleg a Szarvas tér nevet viselte 1898-ig, s ott működött a Csicsogó nevű csapszék is. Január végi ottjártunkkor a környéket is alaposan szemügyre vehettük, hiszen nem takarták lombok az utcákat, kis házakat. A templom alapterülete 623 négyzetméter, míg az ülőhelyek száma csaknem ezer (az eredeti építési terv szerint a karzatokkal együtt 1450). A tavaly nyáron elkezdett renoválás eredményeként karácsonyra tűnt elő a fólia alól a gyülekezet ajándéka: a torony – mégpedig az 1913-as, eredeti állapotában helyreállítva.

templomos2„Közülünk még senki sem láthatta így, hiszen a háború utáni felújítás során befalazták az ablakokat és megszüntették a kváderes díszítést” – olvasható az ünnepi pillanat kapcsán a közösség honlapján. Azóta sokan csodájára járnak a templomnak, s az épület az internetes oldalaknak is „sztárja” lett. A felújítást bemutató fotók kommentelői között sokan drukkolnak annak is, hogy mielőbb rendbe tegyék a hiányzó részeket is. Ez a gyülekezet reménye szerint a reformáció 500. évfordulójára valósulhatna meg.