Így fohászkodtak a debreceni templomokban az imahéten – fotókkal

Idén is összegyűltek Debrecen keresztény lakói, hogy egy héten keresztül együtt imádkozzanak. Római katolikusok, reformátusok, evangélikusok, baptisták és görög katolikusok: az ökumenikus imahét során minden nap egy másik helyi templomban gyűltek össze, hogy közös istentiszteleteken vegyenek részt, az alázat és szeretet némaságába burkolózva. Nem véletlenül fogalmazott évértékelő beszédében Papp László, Debrecen polgármestere, hogy „Budapesten kívül nincsen még egy olyan város hazánkban, ahol a hitélet ilyen markánsan jelentkezne”.

Fotók: Szebellédi Soma

Fotók: Szebellédi Soma

Krisztus igéjét hirdették az Attila téri görögkatolikus templomban vasárnap, hétfőn az evangelikus, kedden a nagyerdei református templomban, a Szent Anna székesegyházban szerdán, a Kossuth utcai református templomban csütörtökön, a baptista Imaházban pénteken, és ez lesz a program szombaton 17 órától a Szent László római katolikus templomban, valamint vasárnap a református Nagytemplomban.

A hívő emberek számára felemelő volt ez a hét: a keresztények teljes elfogadásban ültek egymás mellé, s mintha csak ugyanazon felekezet tagjai lettek volna – láthatatlan volt, ki hová tartozik. Egységet alkottak ők, Krisztus követői, s halk tisztelettel adóztak egymás és megváltójuk iránt.

Galéria megnyitása (28 kép )

A január 17. és 24. között meghirdetett programsorozat alkalmain valóságos tömegek jelentek meg, a templomok, imaházak zsúfoltságig megteltek. Minden érkező a helyi szokások szerint imádkozott, a hívők közösen osztoztak az áhítat csöndjében, ahogy egymás szónokait hallgatták, akik hangsúlyozták: fontos, hogy a Krisztusban hívők megőrizzék a keresztény egységet.

Reményik Sándor sorai jól illenek erre a hétre, melynek záróalkalmát a Nagytemplomban tartják: „Uram, olyan egyforma minden szolgád / És oly egyforma minden templomod”…