Huszonkilenc túsz nem élte túl a szörnyű terrorakciót

Az ouagadougoui terrortámadás és túszejtés 29 halálos áldozatának többsége külföldi – közölte egy, a nyomozáshoz közel álló Burkina Fasó-i tisztviselő szombaton.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közölte, a támadásban hat kanadai állampolgár halt meg.

A svájci külügyminisztérium tudatta, hogy két svájci állampolgár vesztette életét Ouagadougouban. Hollandia eddig egy 67 éves állampolgáráról tud, aki meghalt a támadásban. Francois Hollande francia elnök a Twitteren közölte, hogy a halálos áldozatok között vannak francia állampolgárok is.

A legfrissebb információk szerint a péntek esti fegyveres támadás a Burkina Fasó-i főváros központjában lévő – főleg külföldiek, ENSZ-alkalmazottak és francia katonák által lakott – Splendid ellen, és az azt követő túszejtésben huszonkilenc ember vesztette életét, és mintegy harmincan sebesültek meg – közölte Simon Compaoré belügyminiszter. Összesen 176 túszt szabadítottak ki a mentőakció során – tette hozzá.

Compaoré elmondta, három támadó holttestét találták meg, mindannyian férfiak voltak. Megjegyezte, hogy nagyon fiatalok voltak, egyikőjük sem lehetett 26 évnél idősebb. Egy biztonsági forrás korábban azt mondta, hogy négy támadó volt, közülük kettő nő. Egy másik forrás szerint az egyik támadó arab, másik kettő fekete afrikai volt.

Roch Marc Kaboré, a nyugat-afrikai ország elnöke szombat esti televíziós beszédében elítélte a támadást, és méltatta a helyi hatóságok és a francia és amerikai különleges erők munkáját, akik közösen 156 túszt szabadítottak ki. Az elnök emellett mintegy 50 sebesültről számolt be.

Kaboré biztosította népét, hogy a terroristák elleni harcból győzedelmesen fog kiemelkedni országa, s hozzátette, háromnapos országos gyászt rendelt el.

Az elnök közölte azt is, hogy péntek este az ország északi részén elraboltak egy ausztráliai párt, akik 1972 óta működtettek egy klinikát.