Hová tűnt Luke Skywalker?

Talán ismert a régi vicc, talán nem, de mindenképpen leírjuk. A fiatal jedi megkérdezi Yodától: „Mester, elmesélnéd, mikor lettél jedi-lovag?”. „Amikor kidobtak a bábszínházból” – jött a lényegre törő válasz. Nos, mielőtt a legnagyobb fanatikusok megköveznének bennünket, gyorsan szögezzük le, a Csillagok háborúja hetedik epizódja mindenképpen a jobbak közül való. Sokkal inkább az először készített három film, mint a később alkotott előzmény-trilógia színvonalát hozza. Azt hisszük, nem véletlen. A Disney ugyanis most vette meg az eposz folytatásának jogait George Lucastól, és már bejelentették, hogy terveik szerint minden évben készül egy-egy új epizód. Ebbe viszont nem fért (volna) bele elsőre egy nagy bukás. Nem is lett az!

Star Wars –Az ébredő Erő

Star Wars –Az ébredő Erő

A mai rajongók jelentős része még nem is élt, amikor 1977-ben elkezdődött a film-mese egy „távoli galaxisban”. Ez lett a mára Star Wars-szá keresztelt Csillagok háborúja első filmje (azt mondjuk nem értjük, hogy miért nem felelt meg a mai kor embere számára az egész jó magyar cím, miért kell az angol nyelvűt „majmolni”). Az alkotók visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy milyen nehézségek árán készítette el Lucas és fenomenális stábja azt a filmet, és hogy nagyon féltek a bukástól – de a végén hatalmas siker lett az alkotásból. Úgyhogy jöhettek a folytatások a nagyszerű Harrison Forddal, Carrie Fisherrel, Mark Hamill-el, Alec Guinness-el és megannyi „bábszínházi” alakkal. Fiatalok és felnőttek megszerették az űrbéli mesét, amely végig a jó és gonosz galaktikus harcáról szólt, és emiatt nem volt nehéz eldönteni, hogy ki(ke)t is szeressünk. Az első trilógia után jó másfél évtizeddel később leporolták a brandet, és elkészítették az előzmény-trilógiát. Nagy kasszasikerrel, de sokkal gyengébb filmekkel. Az utolsó epizód, a Sith-ek bosszúja 2005 májusában került a mozikba, kellett tehát újabb tíz év (és a stúdióváltás) a folytatáshoz.

star3Kiéhezett a rajongótábor erre az alkotásra, nem vitás. A moziban Star Wars menüben kortyolhatjuk a kólát és rágcsálhatjuk a pattogatott kukoricát, 3D-ben nézhetjük a csillagközi háborút. Hiába, mindent a kényelemért. Nem csoda a garantált kasszasiker és megelőlegezhetjük a februári Oscar-díjakat is. Mert hogy valamit vagy valamiket vinni fog a gálán, afelől ne legyen kétségünk. Egyébként az Ébredő erő valami fenomenális cím. Nem csupán a sztoriból kibimbózó karakterfejlődésekre utal, de a már említett, vérszegényre sikeredett előzmény-trilógia utáni új korszak kezdetére is. Azt persze majd meglátjuk, hogy ez az erő felkel, és felemelkedik-e, de nyilván ezt akarják a következő években megmutatni az alkotók.

star4A Disney nagyot húzott J. J. Abrams rendezésre, Lawrence Kasdan forgatókönyv-írásra, valamint John Williams zeneszerzésre való felkérésével is. Mint ahogy visszahívta nyugdíjból az 1977-es sztárokat, akik közül Ford (Han Solo) és Fisher (Leia) kifejezetten sok jelenetben járul hozzá az ébredő sikerhez. Aztán visszakapjuk Csubakkát, C-3PO-t és R2D2-t is, szóval mindenkit, aki nem halt meg a korábbi epizódokban. No és persze jönnek az újak: csupa fiatal (majdhogynem tini) karakter, mind a jó, mind a rossz oldalon. Daisy Ridley (Rey szerepében) lubickolhatott a forgatásokon, hiszen láthatóan és várhatóan rá építik a jövő epizódjait, mint ahogy az új gonosz, fekete sisakrostélyos Adam Drivert (Kylo Ren szerepében) is elvárhatjuk a következő részben.

star6Abrams és Kasdan szemlátomást nem akart nagyot kockáztatni, biztonságosan „vezették le” ezt a 136 percet. Gyakorlatilag a legelső film, a később Új reményre elkeresztelt remekmű remake-változatát vitték vászonra. 1977-hez képest annyiban másként, hogy most bevethették napjaink minden korszerű technikáját. Be is vetették, de nem éltek velük vissza. Az űrhajók és bolygók nagyon életszerűnek hatnak, a droidokat itt újra hús-vér emberkatonák váltották, mint ahogy tényleg jól kisöpörték a raktárakat, és minden szőrös, illetve nagy ráncos jelmezt ráadtak a statisztahadra. Szóval sok volt az ismerős, mint ahogy a sztori maga is: van egy fiatal (itt lány), aki szürke hétköznapjain a mindennapi betevőért küszködve gyűjti az űr(hajó)szemetet, és aki akaratán kívül belekeveredik a galaktikus köztársaságot védő, illetve azt leigázni akaró felek szörnyű háborújába. Ahhoz képest pedig, hogy mennyire kívülállóként kezdi, a végére egészen jól belejön, de erről persze most többet nem írhatunk.

star9Folyik tehát a háború, mindkét fél a másik elpusztítására törekszik. Azt persze tudjuk, hogy kik a jók és kik a gonoszok. A jó oldalon – talán erősítendő az öreg nézők memóriáját – Han Solo és Leia időskori bevetésével. Érthető, hiszen a szereplőgárda teljesen kicserélődött. Ráadásul ez a hetedik rész a már majd’ négy évtizede kezdett három alkotás folytatása. Harrison Ford és Carrie Fisher kiváló is a szerepében, a fiatalokat (akár az egyik, akár a másik oldalon) pedig úgyis néhány éven belül megismerjük…

star1A történetből talán annyit még nyugodtan elmesélhetünk, hogy a háborús jelenetek és izgalmas üldözések ellenére az alapszituáció gyakorlatilag az, hogy meg kellene találni a galaxisban eltűnt Luke Skywalkert. Azt a főhőst, aki a hatodik részben, a Jedi visszatérben legyőzi a gonoszt, a saját apját. És aki – ahogy most megtudjuk – csalódottságában elbujdokol. Csalódott, mert gonosz mindig van, és a gonosz most újra támad. És csalódott, mert nem sikerült újraformálnia a jedi lovagrendet. Ő az utolsó mohikán (akarjuk mondani, az utolsó jedi), aki eltűnik, de még távollétében is valahogy a gonosz útjában áll. Ezért keresi őt az uralomra törő, külsőségeiben is fasiszta jeleket magán hordozó rend (hogy leszámoljon vele), és keresi őt a jó (hogy álljon a szabadságharcosok élére) egyaránt. A hozzá vezető csillagösvény térképe két részből áll: az egyik fele a jók, a másik pedig természetesen a rosszak birtokában. Aki megszerzi a másiknál lévő darabot, az juthat el Luke-hoz.

star10Világszerte nagy a felbolydulás az új Star Wars film miatt, a csütörtök éjszakai premier-vetítéseken a debreceni mozik is telve voltak. Nyilvánvaló a siker, olyan űrmesét kapunk bő két óra alatt, ami a fiatalokat és az idősebbeket is elvarázsolja. Mert ugye tudjuk: „Réges-régen egy távoli galaxisban…”. De vajon hol lehet Luke Skywalker?

A filmet szerzőnk az Apolló moziban látta. Ön is megnézheti: december 23-ig 14, 14.30, 16.45, 17.15, 19.30, 20 órától, dec. 25. és január 6. között 14, 16.45, 17.15, 19.30 és 20 órától  (31-én 19.30 nincs, 1-jén zárva a mozi). Apolló mozi, Miklós u. 1.
el.: +36 (52) 417-847, e-mail: info@fonixinfo.hu . A pénztár nyitva hétfőtől vasárnapig: 12.45–20.45 óra. Jegyek: 2D normál – 860 Ft, 2D gyermek/diák – 760 Ft, 2D csoportos (20 fő felett) – 660 Ft, 3D normál: 1090 Ft, 3D gyermek/diák – 990 Ft, 3D csoportos (20 fő felett) – 890 Ft.