Hollandiából kapott új orgonát a Verestemplom – videóval

Szükség volt egy másik orgonára a Verestemplomban, hogy méltó kísérettel szóljanak az egyházi énekek a régi orgona felújításáig. A 27 regiszteres műemlék hangszer 1894 óta szól a Méliusz téri templomban, de az utóbbi időben már nem működött megbízhatóan.

Hollandoktól kapott új orgonát a Verestemplom

Hollandoktól kapott új orgonát a Verestemplom

– Nem rendelkezünk olyan anyagi erőforrással, hogy ezt a több tízmilliós nagyságrendű orgonarestaurálási feladatot fölvállaljuk, ezért megkértük a református szeretetszolgálatot, hogy siessen segítségünkre – mondta el Derencsényi István lelkész, egyházkerületi főjegyző.

Az egyik amszterdami gyülekezet ajánlott fel a szeretetszolgálatnak egy 12 regiszteres hangszert, amit több, mint másfél millió forintból újíttatott fel a tiszántúli református egyházkerület. Az új orgona hangját vasárnap hallhatta először a gyülekezet.

A hangszer – kis mérete ellenére – gazdag hangzásával betöltötte a nagy templomteret. Az egyháztagok hálásak a holland segítségért, mert önerőből nem tudtak volna ilyen szép hangzású pótorgonát szerezni.

Jelenleg a Kistemplom orgonáját újítják fel Debrecenben, utána pedig várhatóan a Verestemplomé következik. Az új hangszer mindaddig a Kossuth utcai gyülekezetnél maradhat, amíg el nem végzik a régi, műemlék orgona teljes körű restaurálását.

DehirÚj orgona szól a Verestemplomban