Holland segítséggel képeznek sertéstelep-vezetőket az egyetemen

Az elmúlt években több 100 milliárd forint műszaki fejlesztést hajtottak végre Magyarországon az állattenyésztési ágazatokban, így a sertéstenyésztésben is. A Farmer Expót is szervező cég vezetői szerint most eljött az ideje annak, hogy a hatékonyságot, a jövedelmezőséget is növelni tudják, amihez elengedhetetlenül szükséges a szaktudás fejlesztése.

A tananyagot magyar és holland szakemberek dolgozták ki

A tananyagot magyar és holland szakemberek dolgozták ki

Ezért ültek sertéstelep-vezetők egyetemi padokba. Hollandiából, az egyik legnagyobb sertéstenyésztő ország szakembereitől hallgatnak előadásokat az első sertéstelep-vezető továbbképzésen. A szaporodás-biológiától az állategészségügyön át a takarmányozásig számos területen sajátíthatják el a legmodernebb ismereteket.

A holland-magyar sertéstelep-vezetői tanfolyam indításának sajtótájékoztatóján elhangzott: a képzéssel az a cél, hogy szemléletváltás alakuljon ki ebben az ágazatban és a sertéstelepek felhasználják azokat a technológiákat is, amivel tovább növelik a termelékenységet.

– A technológiában már megvan a fejlődés. Most kitaláltuk, hogy a tudást is fejlesszük, mert az új technológiát, az új genetikákat használni is tudni kell – hangsúlyozta a V-Trade Kiállítások Kft. részéről Vaszkó Péter.

Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási karának dékánja elmondta: ezzel a tanfolyammal olyan európai tudást lehet összegyűjteni, amire korábban nem volt példa. Az egyetem a tematika és az oktatásmódszertan összeállításában segédkezett. A képzésen például minden telep hozza a saját esettanulmányait, amit csoportokra osztva megbeszélnek és ez alapján fejlesztési terv is készül a sertéstelepek számára.

– Mindenki hozzáadja a saját tapasztalatát, javítási lehetőségét, azt egy internetes oldalon tovább finomítjuk, majd fejlesztési tervet kell a résztvevőknek a saját telepére kidolgozni. Ez lesz a vizsgafeladat – mondta el Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási kar dékánja.

A képzésre idén 25 embert vettek fel. A négyszer egy hetes kurzust követően mindenki bizonyítványt kap. A sertéstelep-vezetők egy hétig holland gyakorló farmokon is tanulmányozzák majd a sertéstartást.

DehirKépzés a sertéságazat hatékonyságáért