Hercz Vilmos: a néptánc kimozdítja a gyerekeket a virtuális világból – videóval

A Debreceni Népi Együttest választották meg a Dehir.hu olvasói az év művészeti csoportjának 2015-ben. A díjat ünnepélyes keretek között, a város bálján adták át. Az együttesnek az elmúlt évben is számtalan fellépése volt szerte az országban, de többek között Kárpátalján is.

A Debreceni Népi Együttes felnőtt táncosai

A Debreceni Népi Együttes felnőtt táncosai

Szeptemberben nagy sikerrel mutatták be Tizenhárom almafa című előadásukat, melyet Wass Albert regénye alapján állítottak táncszínpadra, október végén pedig a megalakulás 65. évfordulóját többrészes gálaműsorral tették emlékezetessé.

Hercz Vilmos a város bálján vette át az együttes díját

Hercz Vilmos a város bálján vette át az együttes díját

„A 2015-ös év nagyon mozgalmas volt az egyesület életében, számtalan olyan programunk volt, mely nagy tömegeket mozgatott meg” – mondta Hercz Vilmos művészeti vezető a Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában. A művészeti vezető úgy érzi, van igény a néptáncra. Felemlítette, hogy a közmédia Fölszállott a páva tehetségkutató versenye is segített ebben, melyben ők az elődöntőig jutottak.

A táncegyüttes vezetője beszélt arról, hogy Kárpátalján ők is részt vettek egy tehetségkutató program lebonyolításában, mely a Szól a fülemüle! címet viselte. Ennek győztes csapatát vendégül is látták a debreceni virágkarneválon.

Hercz Vilmos

Hercz Vilmos

Hercz Vilmostól megtudtuk, sok gyerek jár hozzájuk. Ő úgy véli, a szülők megtalálták a néptáncban azt, hogy a „gyermeküket kimozdítja a virtuális világból, és igazi kapcsolatokat alakítanak ki. Én úgy vélem, ez egy jó felismerés” – hallhattuk a művészeti vezetőt.

Hercz Vilmos elmondta, számtalan felkérés érkezik hozzájuk fellépésre a világ minden pontjáról, amatőr együttesként, anyagi forrásaik függvényében szelektálniuk kell ezek között. A forrásaikról szólva beszélt arról, hogy tagdíjakból és pályázati forrásokból tartják fenn az együttest, és az önkormányzat is biztosít számukra technikai feltételeket.

A műsorban szó esett arról is, hogy nagy figyelmet fordítanak a „kezdő felnőttekre”. Ők azok, akiknek gyermekkorukban kimaradt a néptánc tanulása, de idősebb korukban mégis belevágnak. A kezdő felnőttek csoportjainak találkozót is rendeznek minden évben. Hercz Vilmos hozzátette, mind a táncolni vágyó gyerekeket, mind a felnőtteket várják „otthonukban”, a Homokkerti Közösségi Házban.

A teljes beszélgetést itt nézhetik meg, a műsor második felében:

DehirEsti Közelkép 2016-01-19