Házhoz mennek Debrecenben a veronai szerelmesek

„Mi a név? Mit rózsának hivunk, / Bárhogy nevezzük, éppoly illatos. / Ha Rómeót nem hívják Rómeónak, / Szakasztott oly tökéletes marad / Akármi néven…” Így dühöng tehetetlenségében Júlia az erkélyen – olvashatjuk a teátrum honlapján. A tizenhárom éves lány most tapasztalja meg a generációkon keresztül hagyományozott gyűlölet képtelenségét. Hiszen neve miatt gyűlölnie kellene azt a fiút, akibe pár órája beleszeretett. A fiatalok képtelenek elfogadni a családjaik által támasztott normát. Nem akarják gyűlölni, akit gyűlölniük kellene, és nem akarják összekötni az életüket azzal, akit nem szeretnek.

Fotó: csokonaiszinhaz.hu

Fotó: csokonaiszinhaz.hu

Rómeó és Júlia tényleg nem dönthet másként? Nincs más út számukra, valóban nem dönthetnek szabadon ebben a világban, melyet alapvetően meghatároznak az érdekkapcsolatok? Erről beszélgethetnek, vitatkozhatnak a debreceni diákok a Csokonai Színház ifjúsági programja, a Verona, 1301 kapcsán, melynek lényege, hogy házhoz, azaz az osztálytermekbe mennek a színészek, és az előadás néző- és játékterét iskolapadokból, székekből alakítják ki. A színházi előadást interaktív játékokkal szakítják meg, hogy az osztályközösséggel közösen mélyedjenek el azokban kérdésekben, amelyeket a történet szereplői is körüljárnak. A programot – melyben egy alkalommal egy osztály tud részt venni – 14-19 éves fiatalok számára ajánlja a Csokonai Színház.

Pénteken délelőtt a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákja kerülhetnek közelebb a veronai szerelmesek világához. Kiss Gergely Máté, Edelényi Vivien és Vranyecz Artúr látogat el hozzájuk.

Minderről bővebben itt olvashatnak.