Havi egymillióért kölcsönöz képeket Antal Pétertől Debrecen önkormányzata

Kölcsönszerződést köt Antal Péter műgyűjtővel Debrecen önkormányzata – derül ki a Közbeszerzési Értesítő legfrissebb számából.

Az  Antal-Lusztig-gyűjtemény darabjai a Modemben

Az Antal-Lusztig-gyűjtemény darabjai a Modemben

A 3500 műalkotás tartalmazó gyűjteményből (ez az úgynevezett Antal-Lusztig gyűjtemény) Antal Péter kétezret ad kölcsön az önkormányzatnak, mely vállalja azok őrzését és tudományos feldolgozását, katalogizálását, illetve bemutatását.

A rendelkezésre bocsátott műalkotások közül a kurátor szakmai szempontok alapján választja ki évente azt a 400-500 műalkotást, melyek közül a Modemben évi 2-3 kiállítást szerveznek, alkalmanként egyszerre legfeljebb 150 műalkotás bemutatásával. A felek megállapodtak abban, hogy az őrzés helye, valamint a kiállítás helyszíne a Modem erre a célra kialakított és berendezett földszinten található teljes kiállítóterülete.

A szerződést 52 hónapra köti meg az önkormányzat és Antal Péter. A műgyűjtő összesen nettó 59 millió 800 ezer forintot kap, a havi ellenszolgáltatás összege így 1 millió 150 ezer forint.

Az Antal-Lusztig gyűjteményt 2006-ban, a Modem megnyitásakor tíz évre helyezte letétbe a debreceni önkormányzatnál a műgyűjtő. Ez jár le most, és ezért van szükség új szerződésre. A gyűjtemény értékét 2006-ban 3,4 milliárd forint értékűre becsülték.

A több mint 3500 darabos Antal-Lusztig gyűjteményt a Modem honlapja szerint Antal Péter nagyapja, Lusztig Sámuel alapozta meg, aki a húszas években kezdte vásárolni saját kortársai munkáit. Ezek azonban a háborúban elkallódtak, így a holokauszt után a derecskei kereskedő újra nekilátott a gyűjtemény felépítéséhez. Antal Péter – folytatva a nagyapja által megkezdett munkát, folyamatosan bővítve az anyagot – az elmúlt évtizedekben létrehozta az egyik legnagyobb és legjelentősebb hazai modern és kortárs képzőművészeti gyűjteményt.

Az Antal–Lusztig gyűjtemény négyszáz darabját egyébként jelenleg is meg lehet nézni a Modemben. Az Újratervezés című tárlat január 31-ig lesz nyitva.