Három gyanúsítottat azonosítottak a szilveszteri kölni erőszak ügyében

A Kölnben újévre virradó éjjel elkövetett tömeges molesztálásokkal összefüggésben azonosítottak három gyanúsítottat.

A nők következetes védelmére szólította fel a rendőrséget szerdán Németország nő- és ifjúságügyi minisztere, a kölni szilveszteri tömeges molesztálásokra válaszul. Manuela Schwesig (SPD) szerint most nem szabad arról vitát nyitni, hogy a nőknek meg kell-e változtatniuk a viselkedésüket. „Azoknak a férfiaknak kell megváltoztatni a viselkedésüket, akik ilyet művelnek, és mindenekelőtt felelősségre kell vonni őket” – szögezte le a tárcavezető.

Mint hangsúlyozta, Németország értékeihez hozzátartozik a nők tisztelete. „Azok az idők már elmúltak, amikor mi, nők nem mozoghattunk szabadon, és nem hordhattunk miniszoknyát” – tette hozzá.

Schwesig szerint a menekülteket a kölnihez hasonló bűncselekményekkel összefüggésben nem szabad általánosságban gyanúsítani, nekik viszont tartaniuk kell magukat az érvényes értékekhez. „Aki nem tartja magát ezekhez az értékekhez, aki bűncselekményeket követ el még nők ellen is, az eljátssza a vendégjogát” – mondta.

A miniszter asszony hangsúlyozta, hogy nyíltan kell beszélni arról, ha más országokból érkező férfiak nem tisztelik a nőket. „Ha nem nevezzük meg nyíltan ezeket a problémákat, akkor a szélsőjobboldal malmára hajtjuk a vizet” – figyelmeztetett.

A politikus az eljárás érdekeire hivatkozva nem mondott többet a gyanúsítottakról.

Közben a düsseldorfi rendőrség tudatta: vizsgálják, hogy a szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatás és rablás összefüggésbe hozható-e egy ismert bűnözői hálózattal. A hatóság elmondta, hogy 2014 eleje óta mintegy kétezer arab vagy észak-afrikai származású gyanúsított került a látóterükbe, akik egy szervezett rablásokat, lopásokat végrehajtó hálózathoz tartoznak. Előfordult, hogy szexuálisan zaklatták áldozataikat. Több mint száz áldozat jelentkezett a rendőrségen. Mintegy háromnegyedük számolt be szexuális bűncselekményről, arról, hogy a támadók megfogdosták. Az áldozatok vallomásai alapján bántalmazóik többsége arab vagy észak-afrikai származású lehet.
Markus Niesczeri, a düsseldorfi rendőrök szóvivője tudatta: szorosan együttműködnek kölni kollégáikkal, hogy kiderítsék, lehet-e kapcsolat a két ügy között.

Szilveszter éjszaka Köln belvárosában felvadult migránstömeg támadt az ünneplőkre. A rendőrökhöz 60 bejelentés érkezett, melynek harmada szexuális jellegű zaklatásról szólt, egy esetben nemi erőszak is történt. A szemtanúk és a rendőrök szerint a tomboló tömeg tagjai észak-afrikai és arab származásúak voltak.

A támadók hajuknál fogva rángatták a nőket, volt, akinek minden testnyílását tapogatták, és közben kirabolták. Egy nőről a bugyit is lerángatták.

Ám ezzel még nem volt vége a szexuális indíttatású támadásoknak, hiszen vasárnap Kölnben letartóztattak öt migránst a központi pályaudvarnál, akik nőket inzultáltak és raboltak ki. Őket később elengedték.

A Bild beszámolója szerint Hamburgban szintén hasonló események zajlottak újévre virradó éjjel, amikor szintén, feltehetőleg észak-afrikai háttérrel rendelkező férfihordák inzultáltak nőket a Reeperbahn környékén. Körbeállták és szidalmazták, fogdosták a mellüket, a szoknyájuk alá nyúlkáltak és meglopták őket. A lap információi szerint egy szex-mobnak hirdetett esemény fajult el végül. A baden-württembergi rendőrszakszervezet szerint Stuttgartban is előfordult néhány hasonló incidens.

Thomas de Maiziere riasztónak nevezte a történteket, és kijelentette, hogy azokat nem lehet eltűrni. Mint mondta, a nők elleni szexuális támadások aljas cselekedetek és nem elfogadhatóak, az elkövetőket pedig fel kell kutatni. Mint mondta, új dimenziót jelent, hogy ilyen nagy számú, nyilvánvalóan migrációs háttérrel rendelkező személy követte el ezeket a visszaéléseket.

Időközben egyre több német politikus szólalt fel, követelve a tettesek megbüntetését.
„Ezeket a gyáva és megvetendő támadásokat nem fogjuk eltűrni. A tetteseket meg kell büntetni” – mondta Heiko Maas német igazságügyi miniszter.

A jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár.

A kancellár szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a bűnösök kilétét a lehető leggyorsabban és a lehető legteljesebben feltárják, illetve tekintet nélkül származásukra vagy egyéb hátterükre megbüntessék őket.