Hajdú-Biharban is harcolnak a silány minőségű méz ellen

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szerint előfordul, hogy a kínai eredetű ipari mézhez hozzákevernek egy kis magyar mézet és máris mézkeverékként kerül forgalomba. Egy dunántúli vállalkozó ellen már fogyasztóvédelmi eljárás is indult, mert az ottani méhész egyesület szerint megtévesztette a fogyasztókat.

Egyre többen vesznek termelői mézet

Egyre többen vesznek termelői mézet

A debreceni piacon egyre többen keresik a termelői mézet mióta kiderült, sok hamis eredetű áru került a boltok polcaira. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar méz minőségének védelmében úgynevezett, emelt szintű hatósági ellenőrzést tart fenn idén. Ezt is tartalmazza az az együttműködési megállapodás amit januárban írtak alá az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel. A tervek szerint összehangolják munkájukat, amitől azt várják, hogy kiszorítják a hamisított termékeket a magyar boltok polcairól.

Mindenképpen szeretnénk a hazai mézpiacot és a fogyasztók érdekeinek védelmét kihangsúlyozni és a méhészeti ágazat  megerősítését is várjuk ettől az együttműködési megállapodástól – közölte Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

Barkó Árpád, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szaktanácsadója azt mondta: eddig is jó volt a Nébih-hel a kapcsolatuk, de az új megállapodással ez még szorosabbá válik. Az ellenőrzésekhez ők biztosítják a szakmai hátteret, hiszen ismerik a hazai mézek szükséges paramétereit.

Csak Hajdú-Biharban 1000 méztermelő van, akik csaknem 60 ezer méhcsaláddal foglalkoznak. Korábban azt követelték a méhészek, hogy szigorítsák a kínai méz behozatalát és tiltsák ki a hazai piacról a rossz minőségű termékeket.